Pripreme u domu za dolazak bebe

pripreme za dolazak bebe

Kupili ste pelene, flašice, bodiće, pokušavate se naspavati i psihički pripremiti za porođaj. Ako ste u trećem trimestru trudnoće vjerovatno ovako izgleda priprema za dolazak bebe u vaš život i dom, a mi ćemo vam sa par savjeta pomoći da ta priprema bude još bolja. Ovo nisu hitne stvari ali ako ih obavite na vrijeme imaćete više vremena za svoju bebu i za odmaranje.

Razvrstajte sve one poklone

Sadržaj:

U našem društvu je običaj da budući roditelji dobijaju poklone za bebu u vidu odjeće, igračaka i ostalih potrepština od rodbine i prijatelja kojima te stvariu više ne trebaju, što uveliko može rasteretiti kućni budžet.

Međutim, među poklonjenim stvarima često se nađu odjeća i igračke koje su beskorisne do nekog kasnijeg uzrasta. Haljinice, pantalone, cipelice…sve što nije veličina 0-3 odložite na neko mjesto na kojem vam neće smetati.

U suštini, potrebno je da ostavite bodiće, nekoliko odjelca, kapice i čarapice što će beba najviše trebati u prvim mjesecima života. Naravno, ako je u pitanju zimski period trebaće i topliju odjeću za izlazak vani…

Ovo je i dobar način da vidite šta sve imate, a šta vam nedostaje.

Sredite posteljine i peškire

Peškiri, posteljine, platnene pelene, siperčići…idealno bi bilo da za ove stvari imate poseban prostor za odlaganje. Sebi mijenjate posteljinu jednom u 10-15 dana, ali biće situacija kada ćete bebi morati da promjenite posteljinu dva puta dnevno, da upotrijebite nekoliko peškira odjednom…

Ovo naravno nije svakodnevna situacija, ali ako imate priliku, pripremite veće količine ovih potrepština. I svakako presložite ormare ili ladičare u kojima držite posteljinu i peškire.

Takođe, obezbijedite bebi policu u kupatilu za sve kupke i kreme koje ćete koristiti.

Sad je vrijeme za multipraktičan namještaj

Čak bi se i oni koji imaju lijepo uređen, moderan i prostran dom mogli iznenaditi kako s dolaskom bebe prostor postaje +zatrpan i mali. Ali nemojte se nervirati, tako je u svim domovima u koje dolazi beba.

Ukoliko sada kupujete namještaj i upotpunjujete kućni dekor gledajte da što više komada bude multifunkcionalno, naročito za odlaganja stvari. Na primjer, ako kupujete tabure, neka bude s unutrašnjim prostorom za odlaganje. Kada uskoro budete imali mnoštvo igračaka u kući bićete nam zahvalni.

Napravite prostor u kuhinji

Vjerovato ste već našli mjesto za odlaganje flašice za hranjenje, duda i ostalih sitnica ali za svaki slučaj napravite reorganizaciju u kuhinji i oslobodite bar jednu policu za sve stvari koji bi vam mogle zatrebati.

Dječija hrana, čak i ako ste sigurni da ćete dojiti, sirupi, posudice koje ćete koristiti samo za bebine potrebe…

Sklonite osjetljive stvari

Već i sami znate da ćete dosta stvari po kući morati da sklonite kada vaša beba počne da puza i da hoda. To se posebno odnosi na stvari koje bi je mogle povrijediti, oštre ivice, staklene ukrase, potencijalno otrovne kućne biljke te zaključavati ladice i pojedine ormariće.

Ako ste pred porođajem nije hitno da preduzmete ove mjere predostrožnosti ali svakako razmišljajte o njima. Jer, jednom kada beba počne da puza moraćete je držati na oku stalno.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *