Trudnice, oprezno s lijekovima protiv žgaravice!

zgaravica u trudnoci

Jedan od najčešćih problema s kojim se suočavaju trudnice je žgaravica, protiv koje se mogu koristiti lijekovi, ali naučnici savjetuju oprez pri korištenju istih.

Bez obzira na to što ranije nisu imale problema sa žgaravicom, dosta trudnica bar u jednom periodu trudnoće osjeti da sve što pojedu izgara u području želuca i grla.

Obično se savjetuje konzumiranje manjih obroka, banana, soda bikarbona, izbjegavanje teške hrane, žvakanje cijelih zrnaca kafe…a kada ništa od toga ne pomogne kupuju se lijekovi koji se prodaju kao sigurni proizvodi za trudnice i bebe.

Međutim, autori studije sprovedene na Univerzitetu u Edinburghu i Tampereu u Finskoj, objavili su u “Journal of Allergy and Clinical Immunology” da su djeca čije su majke u trudnoći koristile lijekovi protiv žgaravice za trećinu podložnija nastanku astme, alergija, pa čak i fatalnih stanja.

Naučnici su za istraživanje koristili podatke osam različitih studija u kojima je posmatrano čak 1.3 miliona djece. Zapravo, posmatrana su njihova stanja nakon što su majke uzimale lijekove protiv žgaravice, te su ih pokušali dovesti u vezu sa uticajem lijekova na imunološki sistem.

Dr Samantha Walker, jedna od učesnica ove velike studije, kazala je da veza između lijekova protiv žgaravice i nastanka astme i alergija nije još uvijek 100 odsto jasna, ali da definitivno postoji. Zato ona savjetuje svim trudnicama da se prije uzimanja lijekova protiv žgaravice posavjetuju sa svojim ljekarom, kao i da probaju druge, prirodnije načine borbe sa ovim neželjenim stanjem.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *