Raspored prenatalnih kontrola

prenatalna kontrola

Redovni pregledi i kontrole tokom trudnoće su veoma, veoma bitna, jer se napredak trudnoće i bebe treba redovno pratiti. U nastavku z

Posjeta doktoru u 6. nedjelji

Tada se započinju prenatalne kontrole, a doktor radi određene testove. Objasniće vam koji pregledi će biti kontrole, kao i koliko će biti česte, što zavisi od samog toka trudnoće

Inicijalna kontrola između 8. i 12. nedelje

Na prvoj kontroli bilježi se datum posljednje menstruacije, kako bi se procijenio datum termina porođaja, a uzima se i kompletna medicinska istoija. Doktor vrši i nekoliko analiza.

Redovne, uzastopne kontrole

Nakon što završite prvu kontrolu, uslijediće kontrole na svake četiri sedmice, dok ne napunite 28 nedelja trudnoće. Od 28 do 36 nedjelje kontrole se dešavaju svaku drugu, a nakon toga i svaku nedjelju dok ne dođe do porođaja. Dakle, što je veća trudnoća, to su češći pregledi. Ne ustručavajte se da nakon kontrole upitate svog doktora sve šta vas zanima.

Prenatalna priprema

Ova priprema pomaže da se pripremite za porođaj, kao i da dobijete potrebne savjete o njegi bebe. Ona pomaže i partnerima oko njihove uloge tokom trudnoće. Sve ove pripreme počinju desetak dana prije samog porođaja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *