Vaše dijete koristi mobilni telefon? Ovo MORATE znati

Odluka o kupovini mobilnog telefona djetetu jedna je od najtežih odluka svakog roditelja. Sa jedne strane, osjećaćete se sigurnije znajući da svoje dijete u svakom trenutku možete kontaktirati, dok ste istovremeno svjesni i potencijalnih opasnosti i rizika koje moderne tehnologije nose sa sobom. Ipak, uz pravilno postavljene granice i pravila ponašanja, korištenje mobilnog telefona kod djece može imati više dobrih nego loših strana.

Prednosti korištenja mobilnog telefona

Sadržaj:

Najveća prednost korištenja mobilnih telefona kod djece je nesumnjivo mogućnost komunikacije roditelja i djeteta u bilo kojem trenutku. U slučaju nužde, posjedovanje mobilnog telefona omogućava vašem djetetu da vas odmah kontaktira. Osim toga, pridržavanjem smjernica i pravila korištenja telefona, dijete se uči i o odgovornosti.

Djeca mobilni telefon

Međutim, nedostatke korištenja mobilnog telefona ne smijemo nikako zanemariti. Prečesta upotreba mobilnog telefona može znatno omesti vaše dijete u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Pored toga, djeci mogu postati lako dostupni i štetni sadržaji na intenetu. Prije nego što vašem djetetu kupite mobilni telefon, detaljno ga uputite kako da se njime služi na odgovoran i prihvatljiv način.

Najbolje vrijeme za kupovinu mobilnog telefona

Ne postoji univerzalno pravilo o tome kada je najbolje vrijeme za kupovinu mobilnog telefona djetetu. Ova odluka ponekad zavisi više od zrelosti nego od godina djeteta. Najprije razmislite da li je vaše dijete dovoljno zrelo i odgovorno za korištenje mobilnog telefona, te da li će se pridržavati pravila koja mu vi postavite.

Dijete mobilni telefon

Ipak, većina psihologa naglašava kako je sa kupovinom telefona ipak potrebno sačekati sve dok dijete ne krene u školu. Na ovaj način lišavate se zabrinutosti ukoliko vaše dijete kasni iz škole znajći da ga uvijek možete kontaktirati. Pored toga, djeca se na ovaj način lakše povezuju i sa vršnjacima te lakše dolaze do informacija koje su tokom izostanka iz škole propustili.  S obzirom na to koliko mobilni telefon odvlači pažnju od nastave i učenja, djetetu naglasite da mobilni telefon tokom nastave i učenja drži isključenim.

Roditeljska zaštita kod smartphone-a

Moderni telefoni nude pristup internetu, dajući priliku vašem djetetu da posjećuje web stranice i koriste društvene mreže. Zbog potencijalnih opasnosti i rizika koje sa sobom nosi svijet interneta, upoznajte se sa opcijama roditeljske kontrole i zaštite uređaja. Postoje brojne korisne aplikacije  koje omogućavaju roditeljima pristup i kontrolu aktivnosti djece na tabletima i mobilnim uređajima.

  • Mobicip aplikacija omogućava roditeljima praćenje istorije pregledavanja internet sadržaja djeteta. Aplikacijom možete blokirati sadržaj koji smatrate neprimjerenim za vaše dijete, te postaviti vremenska ograničenja korištenja određenih aplikacija i sadržaja.
  • Mamabear aplikacija omogućava praćenje aktivnosti djeteta na društvenim mrežama. Pored toga, funkcija praćenja lokacije djeteta omogućava da u svakom momentu imate uvid gdje se vaše dijete nalazi.
  • Screen Time će vam omogućiti da preko svog mobilnog telefona kontrolišete količinu vremena koje vaše dijete provede na mobilnom telefonu. Aplikacijom možete pratiti aplikacije koje vaše dijete preuzima na svoj uređaj te ih blokirati ukoliko ih smatrate neprikladnima.
  • My Mobile Watchdog aplikacija vam daje pristup SMS porukama, kontaktima, pozivima, aplikacijama i internet stranicama koje vaše dijete posjećuje.

Upoznajte dijete i sa potencijalnim rizicima i opasnostima korištenja društvenih mreža u njihovom dobu. Kontrolišite njihove objave, te ih naučite kako da prepoznaju rizične situacije na društvenim mrežama i kako da na njih reaguju. Upoznajte ih sa opasnostima koje sa sobom nosi razmjenjivanje fotografija na društvenim mrežama.

Ograničite vrijeme provedeno na mobilnom telefonu

Kod upotrebe mobilnog telefona kod djece neophodno je postaviti i granice korištenja. Nije rijetkost da djeca postaju zavisna o upotrebi mobilnih telefona zbog čega često zapostavljaju svoje svakodnevne obaveze i odgovornosti.

Koristenje telefona kod dece

Pobrinite se da vaše dijete ne koristi mobilni telefon tokom učenja i nastave. Tokom spavanja, telefon je najbolje ugasiti i odložiti dalje od djeteta. Mlađa djeca su posebno osjetljiva na zračenje mobilnog telefona, zbog njega je njegovu upotrebu kod mlađe djece potrebno svesti na minimum.

Postavite granice korištenja mobilnog telefona

Kao roditelj, na vama je da postavite jasna ograničenja korištenja mobilnog telefona. Pobrinite se da vaše dijete razumije odgovornosti koje korištenje telefona nosi sa sobom te unaprijed odlučite o posljedicama za nepoštovanje pravila.

Insistirajte na tome da se uvijek javljaju na vaše pozive, te da ne odgovaraju na pozive sa brojeva koje ne prepoznaju. Zabranite upotrebu mobilnog telefona u spavaćoj sobi tokom noći. Nenametljivo se uključite u djetetove aktivnosti, prateći s kim razmjenjuje teksualne poruke, pozive, te koje web stranice posjećuje.

Postavite vašem djetetu jasna pravila koliko vremena može provoditi na telefonu. Prilikom kupovine mobilnog telefona, uvijek izaberite prepaid tarifu kako biste mogli kontrolisati troškove ali i vrijeme koje vaše dijete provede telefonirajući. Odredite iznos na sedmičnom ili mjesečnom nivou koji ste spremni da izdvojite za telefonske troškove vašeg djeteta, te mu dajte do znanja koliko kredita ima na raspolaganju.

mtel online dopuna

U slučaju nepredviđenih i hitnih situacija, na raspolaganju uvijek imate dostupan m:tel online servis dopunjavanja računa. Možete ga koristiti bilo gdje i bilo kada, te vašem mališanu dopuniti račun plaćanjem karticom kroz par jednostavnih koraka. Sve što je potrebno jeste da imate platnu karticu Visa, MasterCard ili Maestro, te internet konekciju kako biste pristupili stranici za dopunu računa na m:tel web sajtu.

Na ovaj način vašem djetetu uvijek možete obezbjediti dovoljno kredita bez obzira na prepaid tarifu te biti sigurni da u svakom trenutku možete uspostaviti kontakt.

 

mm

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *