Trudnoća u četrdesetim: rizik ili prednost?

trudnoća u 40tim

U poslednje vrijeme sve više žena zbog karijere ili kasnijeg stupanja u ozbiljnu vezu odlučuje za osnivanje ili proširenje porodice u svojim četrdesetim godinama. Jedan od razloga za trudnoću u ovim godinama je i nemogućnost začeća, zbog čega se sve više žena odlučuje i na postupak umjetne oplodnje.

Trudnoća u 40tim godinama je danas mnogo češća pojava nego što je nekad bila, pa ako ste do sada čekali na osnivanje porodice-niste jedini. Uprkos izazovima sa kojima se morate suočiti, trudnoća u ovom periodu je itekako moguća.

Ovo su neke činjenice koje biste trebale znati.

Koje su prednosti trudnoće u četrdesetim godinama?

Sadržaj:

Većina žena u ovom životnom stadijumu je uspostavila stabilnu karijeru, zbog čega majke u ovom dobu imaju više vremena na raspolaganju da posvete bebi. Statistički gledano, djeca starijih majki pokazuju bolje kognitivne sposobnosti te imaju bolje rezultate u školi.

Je li trudnoća u četrdesetim rizična?

Zbog napretka u medicini i tehnologiji, trudnoća i porođaj su mogući u ovoj životnoj dobi. Bez obzira, svaka trudnoća nakon četrdesete života se smatra rizičnom. Ovakve trudnoćama se često posvećuje više pažnje . Moguće komplikacije trudnoće u četrdesetim:

Kako izgleda trudnoća u četrdesetim?

Iako je statistički mnogo teže zatrudniti u četrdesetim godinama, i sama trudnoća može biti teška za iznijeti. Trudnice u četrdesetim godinama se generalno više žale na bolove u zglobovima i kostima. Takođe su podložnije visokom krvnom pritisku i gestacijskom dijabetesu. Zamor i anemija u trudnoći su takođe izraženije dok starite.

trudnoća u 40tim

Važno je da razgovarate sa ginekologom o tome šta možete očekivati tokom trudnoće na osnovu vašeg životnog doba i opšteg zdravlja.

Kako godine utiču na porođaj?

Vaginalni porođaj kod trudnica u četrdesetim se rijetko preporučuje. To je uglavnom zbog tretmana polodnosti koji može povećati rizik od prijevremenog poroda. Kod žena kod koji se razvije preeklampsija u trudnoći, porođaj se vrši carskim rezom.

Postoje brojni slučajevi u kojima žene u četrdesetim godinama rađaju vaginalnim putem, bez komplikacija i problema. Na osnovu vašeg individualnog zdravstvenog stanja i životnog doba, ljekar će vam predložiti opciju najbolju za vas i vašu bebu.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *