Vodene kozice kod djece: sve šta treba da znate

vodene kozice kod djece

Vodene kozice kod djece, poznate i kao vodene ospice ili varičele, su zarazna bolest koju svi jednom u životu dobijemo i to uglavnom u dječijem periodu, iako se izuzetno javlja i kod odraslih. Veoma je prepoznatljiva i upečatljiva i sugurno da ste se sa njom već susreli – bilo da ste je preležali vi ili neko vama blizak.

Ipak, kada uzmete u obzir činjenicu da će bolovati (ili već boluje) i vaše dijete, nivo zabrinutosti i potreba za informisanjem je mnogo veća, zar ne?

Sada, kada ste majka, sve to izgleda mnogo strašnije.

Upravo zato vam u nastavku donosimo pregled svega šta je neophodno da znate, od simptoma, zaraznosti, prevencije, do njege i liječenja, ali i mogućih komplikacija.

Pokušaćemo vam dati odgovor na sva pitanja koja imate u glavi.

Počećemo, naravno, sa odgovaranjem na pitanje što su to vodene kozice i kako nastaju.

Dječje vodene kozice

Dječje vodene kozice uzrokuje virus koji se zove varicella zoster. On spada u grupu herpes virusa i veoma je zarazan zbog toga. To znači da se prenosti vrlo lako, najčešće direktnim kontaktom sa zaraženom osobom, ali i zrakom. Zbog navedenog u najvećem broju slučajeva pojavljuju se epidemijski.

zaraznost vodenih kozica

Iako je zvanično dječija zarazna bolest, mogu oboliti i odrasli koji je nisu na vrijeme, u djetinjstvu, odležali. Za odrasle je karakteristično da postaju ozbiljni bolesnici ukoliko tako kasno dobiju vodene kozice.

Statistički podatak kaže da oko 90% djece do svoje 14. godine bude u kontaktu sa virusom i preleži vodene kozice.

Kako prepoznati vodene kozice?

Odgovor na pitanje kako prepoznati vodene kozice je jednostavan, jer je nemoguće da ih ne prepoznate. Potpuno su jedinstvene, upečatljive i nezaobilazne oku. Prvi simptomu su takvi da izgledaju kao i svaka druga bolest, ali nekoliko dana poslije, razlozi će biti jasni.

Sama inkubacija može trajati od 10 do čak 23 dana. U prvim danima javljaju se simptomi koji su obično slabijeg intenziteta. Kod odraslih je, doduše, sve nešto izraženije, ali s obzirom da sada pričamo o djeci, to nije slučaj.

Prije samog osipa mogu se pojaviti neki od sljedećih simptoma, a ovaj stadijum naziva se predromalni.

 • Vrućica,
 • Malaksalost,
 • Glavobolja,
 • Povraćanje.

komplikacije vodenih kozica

Naredni je eruptivni stadijum koji karakteriše pojava osipa. U simptome eruptivnog stadijuma ubrajamo sljedeće:

 • Osip na prsima, leđima, ramenima, vlasištu i drugim dijelovima tijela,
 • Lezije u ustima, vagini, rektumu, očima ili drugim sluznicama,
 • Vodenasti mjehurići (tzv. vezikule), koji s vremenom postaju kraste
 • Jak svrbež
 • Povišena tjelesna temperatura

U roku od nekih pet, najviše osam dana nakon zaraze se pojavljuje osip.  Osip počinje najprije sa crvenim tačkicama koje se pretvaraju u mjehuriće ispunjene tečnošću, a zovu se vezikule.

Mjehurići se najprije javljaju na trupu u skupinama, a potom se šire na ekstremitet, lice, vlastište i ostatak tijela. U roku od dva do četiri dana zahvate cijelo tijelo. Osip se može pojaviti i u samim ustima ili drugim unutrašnjim dijelovima tijela.

Vezikule, mjehurići ispunjeni vodom, se na tijelu zadržavaju nekoliko dana, pucaju, suše se i pretvaraju u krastice. Povlačenje traje nekih 9 do 13 dana.

Posljednja faza se naziva stadijum regresije. Tada se povlači temperatura, a koža obnavlja. Uglavnom nakon vodenih kozica ne ostaju ožiljci, osim kada dođe do infekcije prilikom češanja.

Prvi simptomi vodenih kozica

Pod simptomima vodenih kozica podrazumijevamo sljedeće:

 • Bolovi i temperatura koja se javlja dan prije osipa,
 • Osip koji se javlja na prsima, leđima, ramenima, vlasištu i na drugim dijelovima tijela,
 • Lezije u ustima, vagini, rektumu, očima ili drugim sluznicama,
 • Osip se nakon nekoliko sati pretvara u vodenaste mjehuriće,
 • Nakon dva do četiri dana mjehurići pucaju i stvaraju se kraste,
 • Kraste vremenom tamne,
 • Kraste otpadaju u roku od 9 do 13 dana,
 • Javlja se svrbež koji može biti veoma jak.

Kako izgledaju vodene kozice

Vodene kozice se najprije javljaju kao sitne crvene tačkice, koje prerastaju u mjehuriće ispunjene tečnošću i na kraju postaju krastice. Nakon nekog vremena krastice krenu spadati a koža se oporavlja. Tokom trajanja ospica vaše dijete će osjetiti potrebu da se češe, ali to nemojte dozvoliti kako ne bi ostali ožiljci na tijelu.

Kako liječiti vodene kozice?

Sada vas sigurno zanima ono najbitnije – kako liječiti vodene ospice.

Bolest vodenih kozica je vrlo lako prepoznati, tako da pravljenje laboratorijskih pretraga nije ni potrebno. Obilježja su jako specifična, tako da je teško miješanje ove bolesti sa nekom drugom.

Kada vaše dijete dobije vodene kozice, treba da ga izolujete kod kuće, jer može prenijeti bolest i na drugu djecu. Ova opasnost od zaraze traje dok god dijete ima mjehuriće.

U tom periodu je potrebno da vaše dijete miruje i pije mnogo tečnosti. Razlog tome je činjenica da će temperatura biti povišena, a lijekove, sirupe i čepiće koristite samo ako pređe 38,5 stepeni Celzijusovih.

djecje vodene kozice

Protiv svrabeža koji se uvijek javlja koristite tečni puder s anestezinom, kojim treba da premažete sve tačkice na tijelu. Osim pudera djelotvorne su i kupke u hipermanganu.

Ako je vaše dijete veoma malo i znate da mu ne možete objasniti da ne češka svoje tijelo, ručice stavite u pamučne rukavice i odrežite noktiće. Ukoliko ništa ne pomaže možete tražiti i od doktora da vam propiše sirup protiv svrabeža.

Ako su vodene kozice težeg oblika, odnosno ako ih prati visoka temperatura, gusti mjehurići, loše stanje djece, poželjno je dati i sedmodnevni kura lijek protiv virusa. Terapija se mora dati brzo, najkasnije 24 sati nakon što se pojave mjehurići. Daje se kada:

 • dijete ima produženu tešku bolest pa se očekuje otežanje toka,
 • je dijete rođeno kao nedonošče,
 • je dijete novorođenče koje je dobilo ospice između petog i dvanaestog dana života,
 • dijete ima komplikacije osnovne bolesti uzrokovane virusom vodenih kozica (upala mozga ili pluća)
 • se dijete liječi zbog teških krvnih ili bubrežnih bolesti lijekovima kojima se umanjuje otpornost organizma i imunitet.

Tekući puder za vodene kozice i druga sredstva

Kao rješenje za svrab koji je intenzivan i smeta svima, a pogotovo klincima, pa tako stvara nagon za češanjem, postoje tri stavke. Prva je tekući puder za vodene ospice koji izgleda kao kreč i koji se nanosi na ospice, a koji ublažuje potrebu za češanjem. Može se kupiti u svim apotekama, tako da potražite pakovanje u najbližoj.

Osim pudera, dijete možete lagano istuširati mlakom vodom, koja će takođe djelovati umirujuće. Pobrinite se da voda ne bude ni pretopla, ni prehladna.

I na kraju česta preporuka je kupka u hipermanganu. U mlaku vodu treba da dodate nekoliko zrnaca hipermangana tako da otopina dobije blijedo ružičastu boju. Hipermangan možete nabaviti u svim apotekama.

Savjetuje se da svom djetetu, pogotovo ako je maleno, odrežete nokte na prstima, zbog mogućnost grebanja uzrokovanim svrabežom.

Cjepivo protiv vodenih kozica

U inostranstvu postoji cjepivo protiv vodenih kozica, ali ono još nije uključeno u obavezno cijepljenje. U slučaju da roditelj želi takvo cijepljenje za svoje dijete, potrebno je da se najprije konsultuje sa doktorom.

cjepivo protiv vodenih kozica

Nijedno cjepivo ne štiti dijete 100%, a nuspojave su uvijek moguće. Osim toga, farmaceutskoj industriji je primarno u interesu da proda što više svojih proizvoda, tako da je doktor taj koji treba da nosi mudrost, odgovornost i smirenost u situaciji koja je za sve roditelje stresna.

Ipak, bez obzira na to, danas je u razvijenim zemljama davanja vakcina ovog tipa dio redovne imunoprofilakse djece. Zaštitnost samog cjepiva je velika, nuspojave su rijetke, a zaštita traje nekih 7 do 10 godina.

U sijetu postoje različita cjepiva, od kojih izdvajamo dvije vrste:

 • Monovalentna cjepiva, koja se mogu koristiti istovremeno sa cjepivom protiv ospica, rubeole, mumpsa i vodenih kozica, i to u jednoj šprici.
 • Tetravalentano cjepivo, odnosno cjepivo protiv opsica, rubeole, mumpsa i vodenih kozica, primjenjuje se u dvije doze u dobi od 12. mjeseci do 13 godina života. Zaštitnost kombinovanog cjepica je skoro jednakoa onoj kod monovalentnog, tako da se preporučuje upotreba tetravalentnog zbog manje količine uboda.

Prirodni lijek za vodene kozice

Vodene kozice se najviše pojavljuju u periodu između prve i sedme godine života i nezaobilazna su bolest kod svih klinaca. Iako vremenom same prođu i preporučuje se samo korišćenje pudera koji ublažava svrabež, postoje i brojni prirodni lijekovi, koji mogu smanjiti taj neprijatni osjećaj i iritaciju.

Kupka od ovsene kaše

Vjerovatno najefektiniji tretman sa kojim možete ublažiti vodene ospice jeste kupka od ovsene kaše, smanjujući svrab i neugodnosti. Odlično je rješenje za situacije kada vaše dijete ne može zaspati.

prirodni lijek za vodene kozice

Priprema se tako što dvije do tri šake ovsenih sameljete u blenderu kako biste dobili praškastu smjesu. Dio kade napunite vrućom vodom i dodajte dobijeni prah. Potom dospite hladnu vodu za postizanje odgovarajuće temperature za kupanje.

Dijete smjestite u kadu i neka u toj kupki provede nekih pola sata.

Soda bikarbona

Iritaciju i svrab koju izazivaju vodene kozice može umiriti i mješavina sobe bikarbone sa vodom. Dobijenu mješavinu nanesite na dijelove na kojima se pojavio osip i ostavite da se osuši.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće je još jedan sastojak iz kuhinje koji možete iskoristiti protiv iritacije, a djeluje i na liječenje osipa i ožiljaka. Pola šolje jabukovog sirćeta razblažite sa vodom u razmjeri 1:1 pa osip natopite navedenom mješavinom, ili napravite kupku sa istom količinom sirćeta. Jabukovo sirće je odlično antibakterijsko i antiseptičko sredstvo.

Neven

Pomiješajte cvjetove nevena i listove lješnika u razmjeri 2:2, a dobijenu mješavinu stavite u šolju vode. Ostavite preko noći da odstoji, a naredni dan smjesu nanasite na osip.

Grašak

Osim navedenih, pomoći vam može i mladi grašak i to tako što ćete nekoliko šaka kuhati par minuta, pri čemu ćete vodu u kojoj se grašak kuhao koristiti za natapanje osipa.

Med

Po mjestima na kojima postoji osim mažite čisti med, koji bi trebao pomoći da vodene ospice prođu za svega nekoliko dana.

Mrkva i korijander

Napravite supu od mrkve (100g) i korijandera (60g svježih listova). Isjeckajte i kuhajte u vodi, procijedite i kada se ohladi dajte bolesno da pije jednom na dan. Mrkvu i korijander možete ispasirati i takođe služiti za jelo.

Koliko dugo izbijaju vodene kozice?

Postoje više stadijuma vodenih kozica, a oni su:

 1. Stadijum inkubacije (10 do 20 dana)
 2. Prodromalni stadijum (1 do 2 dana)
 3. Eruptivni stadijum (5-6 dana)
 4. Stadijum regresije.

Stadijum inkubacije jeste vrijeme tokom kojeg virus ulazu u sam organizam putem respiratornog sistema ili očne spojnice. Tada se razmnožava i širi kroz krvne sudove. Traje od 10 do 20 dana i ne obilježavaju ga nikakvi simptomi bolesti. Pred kraj ovog stadijuma virus se opet nastanjuje u respiratornom sistemu, tako da osoba postaje zarazna za okolinu već tada.

Prodromalni stadijum je uglavnom veoma slabo izražen, traje svega dan-dva, a prati ga blago povišena temperatura, glavobolja, povraćanje, osjećaj klonulosti i slično. Dakle, tada su primijetni znakovi bolesti, ali veoma uopšteni.

Eruptivni stadijum javlja se nekih 14 do 16 dana nakon što se dijete izloži infekciji i obilježava ga pojava osipa s svrabežom.  Osip je veoma prepoznatljiv. Prvo se pojavljuju makule, crvenkaste mrljice koje se javljaju na vlasištu, licu i tijelu. Tokom narednih sati se izgled mijenja, a male crvene tačkice postaju mjehurići (vezikule). Navedene su 2-3 mm velike i ispunjene tečnošću u kojoj se nalazi virus. Sve dijelove na kojim se pojavi osip karakteriše svrabež.

kako izgledaju vodene kozice

U narednom danu mjehurići pucaju, suše se i nastaju krastice. Ožiljci ne ostaju ukoliko pravilno njegujete, tako da ne treba da brinete. Prelazak iz makule do kraste traje dva do tri dana, a kada se pojave prve krastice, javlja se novi sloj makula.

Gustina osipa se razlikuje od osobe do osobe, a moguće je da kompletna koža bude prekrivena, a moguće je da se tokom svakog izbijanja osipa pojavi povišena tjelesna temperatura.

I na kraju imamo stadijum regresije, koji je obilježen nestankom opštih simptoma bolesti, otpadanjem krastica i liječenjem kože.

Koliko dugo traju vodene kozice?

U skladu sa svim gore navedenim starijumima, možemo zaključiti da vodene kozice kod djece, od trenutka zaraze do potpunog liječenja, traju do mjesec dana, tokom koji bi vaše dijete trebalo mirovati kući. Tako ćete omogućiti brži oporavak i spriječiti širenje zaraze na ostalu djecu, što svakako nije poželjno. A savjetuje se i da izbjegavate izlaganje suncu dok se na koži nalazi osip.

Vodene kozice: zaraznost

Vodene kozice su veoma zarazne i moguće je prenijeti ih u direktnom kontaktu ali i vazduhom. Gore pomenuti stadijum inkubacije je taj u kojem se zaraza širi organizmom u koji je ušla i tokom kojeg se lako prenosi na ostale koji su u kontaktu sa bolesnom osobom. Zaraznost traje i dalje, sve dok se ne pojave krastice i ne prestanu uobičajena obilježja bolesti poput temperature, ospica i slično.

Komplikacije vodenih kozica

 • Ukoliko se vaše dijete češe prljavim prstima može doći do kožne upale. Tako je moguće dobiti zarazu streptokokom ili stafilokokom. Ovaj slučaj se dešava kada je dijete u lošim higijenskim uslovima, ako ima visoku temperaturu ili ako živi u vlažnom prostoru.
 • Rijetko, ali je moguće, dolazi i do upale pluća, krvarenja u koži, upale srčanog mišića, upale jetre, bubrega, gušterače ili upale zglobova.
 • Jedno od 4000 oboljele djece može dobiti i upalu mozga. Dijete u tom slučaju počinje gubiti ravnotežu, ima vrtoglavicu, drhti, a očne jabučice titraju.
 • Najteža od svih svakako je upala cijelog mozga, koju dobije jedno od 35 000 oboljele djece, a u tom slučaju može nastupiti i moždani udar. Grči se cijelo tijelo kao kod padavice, dolazi do poremećaja svijest, a moguće je i da se oduzme dio tijela. Ovo je veoma opasno i teško izlječivo u potpunosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.