Zašto mladi očevi imaju manje seksa?

mladi ocevi i seks

Mladim tatama nisu potrebni ni naučnici da bi im otkrili da im je nakon rođenja prvog djeteta seksualni život pomalo uspavan.

Četiri stotine mladih Filipinaca učestvovalo je u istraživanju koje je pokazalo da se seksualni život mladih očeva poprilično smanjio nakon što su dobili prvo dijete. Ranijim saznanjima da se nivo testosterona smanji nakon što muškarci zasnuju porodicu pridruženi su i rezultati da se seks proređuje proporcionalno s padom nivoa testosterona.

I ne samo to. Dokazano je da muškarci nemanju manje testosterona tek nakon rođenja prvog djeteta, već čim se ožene. A rođenje djeteta pokazuje samo dodatni pad, zaključio je antropolog Li Getler sa Univerziteta “Notr dam” u Indiani.

Niži nivo testosterona, kažu, muškarcima pomaže da se fokusiraju na porodicu, a ne na traženje novih partnerki. Završeno je vrijeme sukobljavanja sa drugim mužjacima, osvajanje ženki, drugih teritorija, želja za dominacijom. Nivo testosterona utiče na odluku muškarca da se posveti porodici, ali ne i na vrijeme koje će posvećivati djetetu. Kod očeva koji ne znaju da imaju djecu, kažu, nije zabilježena nikakva promjena.

mm

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *