8 najvećih mitova u trudnoći

trudnoca kiseli krastavci

Kada posjetite bilo koji forum, vidjećete kako se buduće mame više raspravljaju o mitovima u trudnoći, nego o stvarnim problemima. Tako se i ginekolozi susreću sa zanimljivim pitanjima neupućenih trudnica, što im je simpatično i smiješno. Postoje mnoge „bapske priče“ u koje ne biste trebali vjerovati, niti im pridavati pažnju. O čemu se zapravo radi, saznajte u nastavku teksta.

Ne ljutite trudnice!

Sadržaj:

U narodu se proširilo vjerovanje da kada osoba odbije kupiti ili učiniti nešto za trudnicu, kao „poklon“ dobije ječmenik na oku. Naravno, ovo nije tačno i velike su šanse da, recimo, budući muž nije u stanju ili mogućnosti da u svakom momentu ispunjava želje svoje partnerice.

Moram jesti za dvoje

Još jedno u nizu pogrešnih vjerovanja kada je u pitanju drugo stanje. Istina, dijete crpi hranjive materije od vas, ali u veoma malim količinama, tako da pored normalnog jela ne morate uzimati duple porcije! Čak, naprotiv – možete se prekomjerno udebljati što može razljutiti vašeg ginekologa. Dakle, jedite kao i do sada, samo se potrudite da vam trpeza bude daleko zdravija nego ranije.

Smeđe mrlje

Smiješno, ali istinito – mnogi ljudi i danas vjeruju u ovo. Smatra se kako trudnica kada poželi popiti kafu i uhvati se negdje po tijelu, dijete će na istom mjestu imati smeđu fleku. Ovo je zaista nerealna i nedokazana pretpostavka, koja je potekla iz narodnih vjerovanja.

Imam žgaravicu – dijete će biti čupavo

Apsolutno ne mora da znači! Mnoge trudnice su muku mučile sa kiselinom, a rodile su djecu bez ijedne dlake! Dok sa druge strane, postoje žene koje nisu imale nimalo problema sa žgaravicom, a dijete im se rodilo sa čupavom kosicom. Ne vjerujte u sve i svašta.

Djevojčica ili dječak?

trudnoca i mitovi

Baš kao i za mnoge druge situacije u trudnoći, tako nailazimo i na mitove kada je u pitanju određivanje pola djeteta. Mnogi kažu da kada žena nosi nisko – nosi dječaka. Takođe, kažu da kada vam se više traži slatko od slanog, očekujete curicu. Jeste li čuli za ovo: ukoliko se trudnici proširi nos ― očekuje dječaka, a ako joj je stomak oblikovan poput lubenice može početi kupovati odjeću za djevojčice? Najbolje je da zaboravite na ove priče i oslonite se na unutarnji osjećaj u vama.

Kiseli krastavci sinonim za trudnoću

Neke su studije pokazale da žene u trudnoći ne jedu veću količinu krastavaca od žena koje nisu u drugom stanju. Ovaj mit dolazi od činjenice da žene u drugom stanju vole namirnice kiselog i slanog okusa. Čak štaviše, mnogim trudnicama može doći muka od kiselosti ovog povrća, pa da ih ne probaju tokom čitave trudnoće. Da li ste vi među njima?

Sušenje dječije garderobe

Sudeći po ovom vjerovanju, sve trudnice bi trebale imati sušilicu za veš, jer kako se kaže: “Do treće godine života nemoj sušiti dječju robicu vani da ti netko ne baci urok na dijete”. Još jedan u nizu apsurda u koje ne biste trebali vjerovati.

Farbanje kose u trudnoći

Trudnice bi trebale posvetiti više pažnje na sastav kozmetičkih proizvoda i do rođenja djeteta izbjegavati sastojke poput toluena, formaldehida, kamfora, amonijaka ili rezorcinola. Visokokvalitetni moderni kozmetički proizvodi ne sadrže opasne elemente pa se mogu koristiti tokom trudnoće.

mm

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *