Kada je beba spremna za tuširanje?

beba tusiranje

Dok god je pupčana rana svježa, odnosno tokom prvih dana bebinog života, ne preporučuje se kupanje, odnosno poželjno je takozvano “suho pranje”.

Viktorija J. Jouča, pedijatar i direktor organizacije “Zero to Three” ističe da ukoliko je bebi otpao pupčani patrljak, već tada je bezbijedno da je tuširate. Naravno, prije nego što pristupite tom poslu – provjerite da li je temperatura vode pogodna.

Američka Komisija za bezbjednost potrošaća kaže da bi temperatura trebala biti između 32 i 37 stepeni, a najbolji način da to ustanovite jeste stavljanjem termometra ispod površine vode. Osim toga možete provjeriti i na svom laktu ili zglobu. Voda ne smije biti prevruća.

Pročitajte još: Njega novorođenčeta – kako pravilno brinuti o tek rođenoj bebi

Bebu postepeno spuštajte i vodite računa da mlaz vode ne ide u glavu i/ili lice. Uvijek pri ruci imajte suhi peškirić kako biste obrisali bebu ako se uzvrti i zaplače jer joj je nešto zasmetalo.

Osim toga imajte na umu da bebu ne treba tuširati duže od nekoliko minuta i nemojte forsirati ukoliko plače i odupire se. Nekoj djeci nije prijatno kada voda pršće odozgo i više vole kupanje u kadi dok sjede.

Nakon što prohoda dijete može samostalno da stoji za vrijeme tuširanja, ali svakako treba da budete tu i da pripazite.

Savjet: koristite silikonsku prostirku u kadi kako biste spriječili da beba padne.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *