Upotreba alkohola, lijekova i droga tokom trudnoće

upotreba lijekova u trudnoci

Svima je dobro poznato da je za organizam veoma štetan alkohol, prekomjerna i nekontrolisana upotreba lijekova, kao i upotreba droga. Tokom trudnoće njihov štetni uticaj je još veći. Tada to ne utiče samo na majku, već i na njenu bebu.

Upotreba alkohola za vrijeme trudnoće

Sadržaj:

Kada pijete, alkohol prolazi kroz krv do placente i do vaše bebe. Bebina jetra je jedan od organa koji se posljednji razvije u potpunosti, tek u drugoj polovini trudnoće. Vaša beba ne može preraditi alkohol kao vi i suvišno izlaganje alkoholu može ozbiljno štetiti njenom razvoju. Zbog toga treba da izbjegavate upotrebu alkohola ako ste trudni ili pokušavate zatrudnjeti.

7 najneugodnijih fizičkih promjena u trudnoći o kojima se ne priča

Ako već pijete alkohol za vrijeme trudnoće, zaštite bebu tako što ćete unositi minimalne količine (jedna do dvije čaše vina ili jedna čaša piva, jednom ili dva puta nedjeljno). Trudnicama se preporučuje izbjegavanje alkohola tokom čitave trudnoće, a posebno u prva tri mjeseca trudnoće, jer to može izazvati pobačaj.

alkohol u trudnoci

Međutim, ne treba misliti da je izbjegavanjem pijenja alkohola u prva tri mjeseca trudnoće izbjegnut rizik da ćete neškoditi svojoj bebi. Upotreba alkohola može uticati na vašu bebu tokom čitave trudnoće. Ako tokom trudnoće konzumirate alkohol, kod vaše bebe se može razviti niz problema poznatih kao fetalnialkoholni sindrom. Djeca sa ovim sindromom mogu imati:

 • ograničen razvoj,
 • abnormalnosti lica,
 • poremećaje u ponašanju.

Ako ste u društvu, a da biste izbjegli sve eventualne poremećaje u trudnoći i da biste pomogli svojoj bebi da se pravilno razvije, onda:

 • pronađite neko bezalkoholno piće u kojem uživate,
 •  ispijajte alkohol polako, ako se već odlučite za konzumaciju,
 • ne dozvolite okolini da utiče na vas da “nazdravite”,
 • izbjegavajte velike količine i napijanje.

Tablete i lijekovi u trudnoći

Neki lijekovi, uključujući uobičajene lijekove protiv bolova, mogu naškoditi zdravlju vaše bebe. Neki drugi lijekovi, kao što su lijekovi za liječenje dugoročnih stanja kao što su astma, dijabetes, epilepsija, ili neki lijekovi za štitnu žlijezdu, nisu opasni.

Da biste bili sigurni koji lijekovi su sigurni u trudnoći:

 • prije upotrebe bilo kojeg lijeka provjerite sa svojim ljekarom ili farmaceutom,
 • pobrinite se da vaš ljekar, zubar ili bilo koji drugi zdravstveni radnik zna da ste trudni prije nego što vam propiše neki lijek ili da terapiju,
 • ako već koristite neke lijekove, sa svojim ljekarom obavezno popričajte prije planiranja trudnoće ili odmah nakon što saznate da ste trudni,
 • koristite što je manje moguće lijekova u trudnoći.

Lijekovi i tretmani koji su sigurni

Lijekovi i tretmani koji su sigurni obuhvataju sljedeće:

 • paracetamol,
 • većinu antibiotika,
 • zubarske tretmane, uključujući lokalnu anesteziju,
 • pojedine vrste vakcina, npr. tetanus i vakcine protiv gripe.

I pored navedenog, prije uzimanje bilo kojeg lijeka, prvo se konsultujte sa svojim ljekarom, farmaceutom ili babicom.

Ilegalne droge

droga u trudnoci

Upotreba ilegalnih droga tokom trudnoće ( uključujući kanabis, ekstazi, kokain i heroin ) može ozbiljno naškoditi vašem nerođenom djetetu. Ipak, oni koji svakodnevno konzumiraju drogu, ne treba da odjednom prestanu sa konzumiranjem, prije nego što se konsultuju sa ljekarom. To je zbog mogućih problema koje se javljaju tokom odvikavanja i drugih mogućih nuspojava.

(VIDEO) Ovako bebe reaguju u stomaku kada pušite tokom trudnoće!

Trudnoća može biti dobar razlog da pomognete i sebi i svome nerođenom djetetu tako što ćete početi sa liječenjem od bolesti zavisnosti. Ako koristite drogu ili alkohol, ili ako mislite da imate problema sa zloupotrebom bilo kojih supstanci, veoma je važno da odmah potražite pomoć, kako biste dobili ispravne savjete i podršku.

Biljni i homeopatski lijekovi i aromatrapija

Veoma je važno da znate da nisu svi “prirodni” lijekovi sigurni u trudnoći. Ako ste odlučili da upotrebljavate biljne i homeopatske lijekove i aromaterapiju, obavezno provjerite da je onaj koji vam daje te lijekove ili sprovodi aromaterapiju kvalifikovan i upoznajte ga sa činjenicom da ste trudni. Takođe, neophodno je da svog ljekara, farmaceuta ili babicu upoznate s tim koje biljne i homeopatke lijekove korisitite i koji vrstu aromaterapije primjenjujete.

Rendgenski zraci

Tokom trudnoće izbjegavajte što je više moguće izlaganje rendgenskim zracima. Pobrinite se za to da vaš ljekar ili zubar znaju da ste trudni prije nego što počnu da vas liječe.

Seks u trudnoći: Koje poze treba da izbjegavate i kada?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *