Simptomi nicanja prvih zubića i kako ih ublažiti

simptomi nicanja zuba

Period nicanja prvih zubića je period od kojeg pomalo strahuju svi roditelji jer znaju da je to vrijeme česte bebine nervoze, plača pa čak i reakcija poput povišene temperature, dijareje…

Ponekad se ove situacije počnu dešavati i dva mjeseca prije nicanja prvog zuba, te je dobro znati koji su to simptomi nicanja prvih zubića.

Pojačano lučenje sline, te stavljanje ruku u usta i ostalih predmeta koje dijete dohvati su najočigledniji simptomi. Osim toga, može se pojaviti i osip po tijelu, posebno na pelenskoj regiji. Osip se može pojaviti i na bradi zbog pojačanog lučenja sline.

Gubitak apetita i odbijanje hrane su takođe česti simptomi. Bebe prije nicanja zubića mogu češće tražiti dojenje, a onda će odustajati i plakati što se događa zbog nadraživanja zubnog mesa. Ukoliko se ovo desi moraćete imati strpljenja više nego inače pri hranjenju bebe.

Bebama u ovom periodu najviše godi blaga masaža bolnih desni, za šta danas možete naći posebno dizajnirane igračke koje olakšavaju simptome zbog laganog pritiska na zubno meso. Ako djetetu dajete te igračke onda ih redovno čistite.

Bebi možete pomoći ako skuhate čaj od kamilice i nježno ga štapićem za uši utrljavate po desnima. U apotekama možete kupiti i razne gelovi koji se prstom nanose na zubno meso. Obvezno se pridržavajte količine koja je propisana.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *