3 prirodne tehnike za liječenje steriliteta

reiki

Akupunktura, homeopatija i reiki ubrzavaju proces liječenje steriliteta, a razlog tome je jer smanjuju stres i napetost, a hormone dovode u ravnotežu.

Tim stručnjaka sa Univerziteta u Tel Avivu uporedio je uspješnost tretmana kod parova koji su koristili klasične medicinske metode i one koji su radili kombinaciju kineskog bilja i akupunkture. Rezultati kažu da je pomoću akupunkture zatrudnijelo 65 posto žena, dok je postotak znatno manji za drugu kategoriju i iznosi svega 39 posto.

Akupunktura

Kako navodi dr Vesna Marinković Mićić, specijalista za anesteziju, reanimaciju i akupunkturu, akupunktura ima dobre rezultate na liječenje steriliteta u slučajevima kada su reproduktivni organi zdravi ali postoji određeni hormonski disbalans.

Kako akupunktura uopšte djeluje?

“Bockanjem iglicama aktiviraju se energetski tokovi u meridijanima i uspostavlja se ravnoteža jina i janga. To utiče na smanjenje napetosti i stresa, poboljšanje cirkulacije, kao i imunološkog i endokrinog odgovora. Kao rezultat često imamo trudnoću”.

Akupunkturom se djeluje i na psihu i na same hormone, a preporučuje se kod fizičkog steriliteta.

Homeopatija

Osim akupunkture dobar metod predstavlja i homeoptija. Najnovije studije su pokazale da kod žena koje su se podvrgnule navedenom tretmanu postoji 57% slučajeva sa poboljšanom plodnosti, a kod muškaraca je povećan broj spermatozoida i to za 65%.

Homeopata Marina Mlinarić ističe da “postoje homeopatski lijekovi koji imaju poseban afinitet prema reproduktivnom sistemu muškarca i žene, ali to ne znači da se ti lijekovi uvijek koriste u svim slučajevima. Homeopatija je holistička medicina upravo zato što se homeopatski lijek bira isključivo tako da odgovara toj određenoj osobi. To znači da se i u tretiranju neplodnosti kod različitih osoba pojavljuju i različiti lijekovi.”

Reiki

I za kraj – reiki koji je pomogao velikom broju žena da zatrudne. Reiki je zasnovan na balansiranju životne energije na nivou sistema čakri.

Tokom tretmana se optimizuje lučenje svih hormona, pa se tako dolazi do stanja opuštenosti, a to predstavlja jedan od preduslova za prirodno začeće. Reiki zapravo djeluje na čakre, energetske centre, koje su smještene na ljudskom tijelu u nivou žlijezda.

Mirjana Mićović, pedijatar i reiki učitelj, kaže da “postoji sedam glavnih čakri, kao i sedam glavnih žlijezda zaduženih za stvaranje hormona i njihovu regulaciju. Izuzetak čini prva čakra, koja se kod muškaraca nalazi između testisa i anusa, a kod žena u nivou grlića materice, i za nju je odgovorna nadbubrežna žlezda. Svim ostalim žlijezdama možemo pristupiti polaganjem dlanova na čakre od dva do sedam i na taj način direktno uticati na uspostavljanje normalog metabolizma hormona.”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *