(VIDEO) Ovako bebe reaguju u stomaku kada pušite tokom trudnoće!

pusenje tokom trudnoce

Ovo je snimak koji je potresao mnoge ljude širom svijeta, a ujedno izazvao i niz diskusija onih koji puše tokom trudnoće i onih koji su veliki protivnici navedenog.

Naime, naučnici sa univerziteta Darham i Lančester napravili su istraživanje u kojem su ispitivali ultrazvuk trudnica koje su pušile tokom trudnoće i onih koje nisu.

Proučeno je ukupno 80 snimaka koji su nastajali u periodu između 24. i 36. nedjelje trudnoće. Od ukupno 20 slučajeva, 16 su podrazumijevale majke koje nisu pušile tokom trudnoće, a 4 majke koje su pušile u prosjeku 14 cigareta po danu.


Nasilna majka napala dijete u igraonici! Pročitajte više ovdje.


Snimci su strašni, reći će mnogi. Bebe su često imale pokrivene oči i usne na ultrazvučnim snimcima majki koje su pušile. Primjetan je znatno veći procenat pokretanja usana od prosječnog. Prema mišljenju istraživača, nervni sistem beba čije majke puše tokom trudnoće ne razvija se isto kao nervni sistem onih beba kod kojih nema nikotina uključenog u razvoju.

“Zaključak koji je izveden jeste da izloženost nikotinu ima veći uticaj na razvoj fetusa nego što je uticaj izloženosti stresu i depresiji”, kaže Nađa Rajsland, autorka istraživanja.


Pročitajte još: 8 stvari koje treba da ima svaka trudnica!


Dodaje i da je savremena tehnologija omogućila uočavanje niza štetnih uticaja i posljedica koje one imaju po bebu.

Svih 20 beba iz istraživanja rođeno je zdravo, ali dr Rajsland dodaje da su potrebna daleko detaljnija istraživanja kako bi se ustanovilo stvarno zdravstveno stanje.

Pogledajte snimak u nastavku…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *