Računanje trudnoće po sedmicama

racunanje-trudnoce-po-sedmicama

Dani, sedmice, mjeseci , lunarni mjeseci, tromjesečja i tako u nedogled sa zbunjujućim pojmovima i mjernim jedinicama trajanja trudnoće. Opšte je poznatno da trudnoća traje 9 mjeseci. Ipak, neki spominju i 10, a velika većina doktora i stručnjaka iz ove oblasti govori u sedmicama, pa ističe 40 sedmica trajanja drugog stanja. Ako to prevedemo u dane, normalna trudnoća traje 280 dana od prvog dana posljednjeg ciklusa, odnosno 266 dana od začeća.

Trudnoća traje 280 dana od prvog dana posljednjeg ciklusa, 266 dana od začeća, 40 nedelja, 9 mjeseci ili tri tromjesečja.

Ukoliko ste prvi put trudni, onda vam ovo sigurno djeluje zbunjujuće, pogotovo kada se uzme u obzir činjenica da se trudnoća računa od datuma posljednje menstruacije, odnosno 14 do 16 dana prije nego što ste uopšte začeli.

Nekada su se trudnoće računale isključivo u mjesecima, pa bi u tim slučajevima uobičajen odgovor bio onaj “U sedmom mjesecu sam” ili “Ušla sam u treći mjesec”. Međutim, vremenom je došlo do promjene i sada doktori prate razvoj po nedeljama, jer se isti ispostavio kao bolji i detaljniji. Sada i  doktori i majke trajanje trudnoće računaju u nedeljama.

Kako računam u kojoj sam nedelji trudnoće?

Prvi dan trudnoće je prvi dan posljednje menstruacije. To znači da je prva nedelja trudnoće ona u kojoj ste imali menstruaciji. Konsekventno, druga nedelja je ona pred ovulaciju, a tek u trećoj se dešava oplodnja.

racunanje-trudnoce-sedmice-trudnoce

Sve ovo najbolje ćete shvatiti iz primjera:

Vaša posljednja menstruacija bila je u utorak 3. oktobra. Tada je započela vaša trudnoća. 7 dana poslije, 10. oktobra, počinje druga nedelja trudnoće. I svaku narednu tako računate do kraja.

Ukoliko do porođaja ne dođe prije roka, 3. jula ući ćete u 40. nedelju trudnoće, a termin porođaja bi trebao biti 10. jul.

Kako bismo vam još olakšali računanje trudnoće po sedmicama, u nastavku vam donosimo tabelu sa mjesecima i komplementarnim nedeljama.

racunanje-trudnoce-po-sedmicama

Praćenje razvoja bebe prema nedjeljama je izuzetno važno. Od nedelje do nedelje se stvari drastično mijenjaju, pa je važno da znate kada se šta formira kod bebe i u kakvom  se stanju nalazi i tudnoća i sama beba.

Recimo, 34. nedelja trudnoće obilježena je povećanjem volumena krvi, pomicanjem zglobova karlice, razvijanjem tkiva dojki, primijetnim rastom djeteta, rastom tjelesne težine trudnice i na kraju spuštanjem bebe u karlicu. Tako svaka nedelja donosi novosti tijelu majke, mentalnom stanju majke i kompletnom razvoju bebe.

Osim toga, važno je da imate na umu da se samo 2% trudnica  porodi na predviđeni datum, odnosno to se desi najčešće nekoliko dana ranije ili kasnije. Ovo ne mora značiti ništa loše, već naprotiv često predstavlja regularnost.

Da li trudnoća traje 9 ili 10 mjeseci?

Često postavljeno pitanje je upravo ovo, a odgovor je i 9 i 10. Kako? Zavisno od načina računanja. Kalendarski trudnoća traje 9 mjeseci, a lunarno 10. Kompletna konfuzija nastala je prije nekoliko godina kada je Svjetska zdravstvena organizacija pokušala promijeniti dotadašnje univerzalno računanje.

Prema lunarnim mjesecima, jedan mjesec ima 4 nedelje, odnosno 28 dana. Zbog te razlike prema lunarnom računanju trudnoća traje 10 mjeseci. Iako je postojao pokušaj prelaska na lunarno računanje trudnoće u potpunosti, ta praksa nije zaživjela globalno. Zato se kod nas i dalje trudnoća računa kao 9 mjeseci i jedna nedelja, odnosno kao 40 punih nedelja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *