4 znaka da je vaše dijete žrtva nasilja na društvenim mrežama

zlostavljanje na drustvenim mrezama

Ponekad zna biti baš komplikovano shvatiti ponašanje i emocije tinejdžera. Zapravo, ne ponekad, već skoro uvijek. A kompletnu to stanje znatno pogoršava internet i postojanje društvenih mreža. Mnoge opasnosti i poteškoće se javljaju u online svijetu, koji roditelji teško da mogu kontrolisati, ma koliko htjeli da zaštite svoje dijete.

Jedino rješenje koje postoji je posmatrajnje, shvatanje i komunikacija sa djetetom. Treba da djetetu objasnite i razgraničite neke stvari i da postanete prijatelj sa njim, tako da bi se povjerilo vama u slučaju nekih problema.

U nastavku vam prezentujemo 4 “simptoma” koja mogu biti znak da je vaše dijete žrtva online bullyinga, odnosno zlostavljanja na društvenim mrežama.

1. Uvijek u isto vrijeme na računaru

Sadržaj:

Ne, online zlostavljanje se ne dešava samo u toku noći. Profili osoba koje zlostavljaju su napravljeni vjerodostojno i grade se tokom mjeseci, a nekada i godina. Takve osobe su strpljive i dopisivanje može potrajati isto tako dugo. Dakle, ukoliko uvidite da vaše dijete koristi društvene mreže danima uzastopno i u isto vrijeme, možda bi bilo dobro da provjerite o čemu je riječ.

2. Skrivanje i tajanstvenost tokom rada

Probajte da posmatrate kako se vaš tinejdžer ponaša dok provodi vrijeme na društvenim mrežama. Da li sakriva ekran od vaših pogleda, kakve ima reakcije, da li osjetite tajnovitost… Ako da – to je dobar znak da treba da ispitate situaciju. Istina, tinejdžerima je u tim godinama sve tajna i sve žele da sakriju od roditelja, ali znatna je razlika između klasičnih tinejdžerskih stvari koje svi prolazimo, i ovakvih problema.

3. Sreća nakon gašenja računara

Dijete je srećnije van interneta i društvenih mreža nego tokom “boravka” na istim? To je dobar znak da nešto nije u redu.  Naravno, ne uvijek, jer je možda sreća prouzrokovana završenim zadatkom koji je rađen online, ali vrijedi obratiti pažnju.

4. Povučenost i neraspoloženost

Depresija, neraspoloženost i povučenost je takođe loš znak. Naravno, ovo je loše u svakom mogućem pogledu, a samo jedna od mogućnosti je postojanje online zlostavljanja. Može se, na primjer, desiti da je vaše dijete nakon neke objave  bilo ismijano od strane drugara, a to sve utiče na emotivno stanje.

U svakom slučaju, razgovarajte sa svojim djetetom. To je najbolji način da riješite sve probleme. Ako se ono osjeća dovoljno opušteno da sa vama podijeli postojeći problem, sve možete riješiti na vrijeme. Djeca treba da u vama vide povjerenje i snagu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *