Mobilni i djeca: evo koju bolest uzrokuje često korištenje

mobilni i djeca

Djeca koja provode dosta vremena igrajući se na mobilnom telefonu imaju više simptoma bolesti suvog oka zbog čestog gledanja u ekran, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu BMC Opthalmology.

Vjerovatno ste i sami znali da gledanje u mobilni nije zdravo, a ovo istraživanje je pokazalo i na koji način nanosi štetu mališanima.

Studija je pokazala da su se simptomi povukli kod djece koja su prestala koristiti mobilni telefon na mjesec dana.

Kseroftalmija ili sindrom suvog oka stanje je u kojem oči ne proizvode dovoljno suza, što izaziva crvenilo, otok i iritaciju oka. Obično se javlja kod starijih osoba, ali ljekari upozoravaju da se ova pojava ne smije podcjenjivati ni kod djece.

Dok gledamo u ekrane i monitore manje trepćemo, usljed čega dolazi do pojačanog isparavanja suznog filma, te se povećava mogućnost za bolest suvog oka.

U istraživanju je učestvovalo 916 djece korejskog porijekla između sedam i 12 godina. Kod sedam odsto djece je pronađeno dovoljno simptoma za dijagnostikovanje kseroftalmije.

Čak 97 odsto njih koristilo je telefon više od tri sata dnevno. Djeca kod koje nisu pronađeni simptomi bolesti suvog oka koristila su mobilni 37 minuta na dan u prosjeku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *