5 najvećih opasnosti u vodi za vaše dijete

djeca na plazi kupanje

Ustaljeno je mišljenje da je plivanje jedan od najzdravih sportova i to uopšte nije pogrešno. Međutim, postoje brojne opasnosti i pravila na koja se mora obratiti pažnja prije nego svoje dijete prepustite vodama mora, bazena, jezera ili rijeka.

Plivanjem se razvijaju mišićne grupe na tijelu, bez opterećenja zglobova i kostiju. Utiče se i na razvoj respiratornog sistema, pa se često djeci sa astmom preporučuje plivanje. Međutim, i pored svih prednosti treba da obratite pažnju na sljedeće situacije i moguće probleme.

1. Tehnika plivanja

Sadržaj:

Prije nego dijete pustite, morate se uvjeriti da je savladalo tehniku plivanja, jer je svakako najveća opasnost ona od gušenja. Dok ne zna – budite uz njega. Kad nauči – opet dobro pazite gdje je i koliko duboko u vodi. Osim toga, kada već odraste dovoljno da može sa drugarima na kupanje, skrenite mu pažnju na to da ne ide za drugima ako postoji strah i nesigurnost. Bolje je ostati u plićaku nego bilo šta rizikovati.

2. Nagli ulazak u vodu

Izbjegavajte nagli ulazak u vodu, uskakanje i slične aktivnosti. Razlog? Velika temperaturna razlika  koja može prouzrokovati srčane probleme. Uskakanje u vodu je uglavnom neprijatno, ali može da ostavi i velike posljedice koje želite izbjeći.

3. Ronjenje

Ronjenje je veoma zabavno, znamo. I mnoga djeca, pogotovo starija, vole da rone i izvode kojekakve akrobacije ispod vode. Međutim, to može dovesti do niza problema – počev od pritiska u ušima i bola u sinusima. Naravno, nećemo ni spominjati mogućnost davljenja ako se desi da djecu uhvati panika pod vodom, da udahnu prije vremena ili nešto treće. Zato, pazite da ne pretjeraju.

4. Skakanje u vodu

Najveći broj povreda koje se dese u vodi uzrokovane su skakanjem u nedovoljno duboku vodu. Bilo da skaču na glavu ili na noge, povrede vrlo lako mogu nastati ako dijete nije vješto i ako voda nije dovoljno duboka. Posljedice kreću od posjekotina do povrede kičme. Zato bolje nemojte dati djetetu da tek tako skače u vodu, ili se uvjerite da su uslovi povoljni a njegovo znanje dovoljno. Pri tome nikada ne ispuštajući iz vida gdje je i šta radi.

5. Infekcije

I za kraj – mogućnost raznih infekcija. More, odnosno morska voda , sadrži veliku koncentraciju soli koja djeluje antibakterijski. Međutim, taj efekat ne važi za dio uz obalu, jer se tu izlijeva kanalizacija, i to uglavnom nedaleko od plaža. To znači da su fekalne bakterije prisutne u mnogo većem broju nego što je dozvoljeno, te mogu izazvati sljedeće infekcije:

  • Infekcija organa za varenje
  • Upala srednjeg i spoljašnjeg uha
  • Konjuktivitis
  • Infekcija kože (najčešće impetigo)

Zbog svega ovoga budite oprezni kada puštate dijete da se kupa. Ovo ne znači da treba da ga izolujete i da mu sve zabranite, već naprosto da obratite više pažnje i budete svjesniji opasnosti koje se nalaze oko vas.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *