Da li vaše dijete jede dovoljno – savjeti za roditelje koji imaju izbirljivu djecu

Da li vaše dijete jede dovoljno - savjeti za roditelje koja imaju izbirljivu djecu

Pitate se zašto su neka djeca toliko izbirljiva sa hranom? Ispostavilo se da postoji veliki broj razloga zbog kojih vaše dijete može da se protivi obroku. U pregledu nekoliko istraživanja proteklih decenija, koja su se odnosila na uzorke dječije ishrane utvrđeno je da su izbirljive navike u ishrani povezane i da utiču na sve: od osobina ličnosti, roditeljske kontrole za vrijeme obroka, te čak i do društvenih uticaja na način ishrane. Ali može biti i to da je vaše dijete, samo dijete.

Nekada davno, ali ne i toliko davno, u zemlji ne tako dalekoj od ove, roditelji su primoravali djecu da očiste svoje tanjire tokom jela do kraja, bez obzira na njhov nivo gladi. Sada nam je jasno da ova strategija hranjenja može naučiti djecu da ignorišu sopstvene znakove gladi, i na sreću ova praksa više nije toliko popularna.

Neke djece su srećna kada za užunu grickaju šargarepu, sirovu papriku ili krastavac, dok će druga djeca biti srećna da kada prate “bijelu” ishranu: tjesteninu, rižu i hljeb.

djeca jedu tjesteninu

Važna stvar, koju treba znati na samom poletku, jeste da je uzročno ili izbirljivo jesti – normalno kod male djece, kaže Lee Gibson, direktor Istraživačkog centra za kliničku i zdravstvenu psihologiju na Univerzitetu Roehampton u Londonu. Uopšteno, preburno reagovanje ili pokušaj primjene strogih režima ishrane kako bi se obeshrabrilo izbjegavanje jedenja, ima tendenciju da bude kontraproduktivno.

“Roditeljska anksioznost neće pomoći”, ističe Gibson. “Bolje je naučiti na primjer, uvijek biti pozitivni kada ponudite hranu djeci i pokažite im koliko se vama sviđa hrana, tj. trebate da im date pozitivan primjer.”

Izbirljiva djeca u ishrani sklona su anksioznosti i emocionalnim problemima

Sadržaj:

Zaključak istraživanja, objavljenog u američkom časopisu Pediatrics, je da su djeca koja su veoma izbirljiva u ishrani sklonija emocionalnim problemima koji zahtijevaju stručnu pomoć. Istraživanje sprovedeono u Sjedinjenim Američkim Državama navodi da je 20% djece dobi od dvije do šest godina izbirljivo u ishrani,  a učestvovalo oko 3500 ispitanika. Dok je 18% ocijenjeno kao umjereno izbirljivi, a oko 3% svrstano je u grupu ‘ekstremno izbirljivih’.

Izbirljiva djeca u ishrani sklona su anksioznosti i emocionalnim problemima

 Djeca okoja su ocijenjena umjereno i ekstremno izbirljiva puno su sklonija simptomima depresije i anksioznosti. Ali ne brinite, djeci može koristiti terapija kroz koju će se bolje i kvalitetnije upoznati s hranom koja je uzrok anksioznosti kod takve djece. Takođe, veoma je važno uzeti u obzir i da djeca koja su jako osjetljiva na miris i ukus hrane mogu zahtjevati i drugu vrstu terapije, te je veoma važno prilagoditi terapiju dobi djeteta.

I dok su dokazi o dugoročnim zdravstvenim ishodima koji se dešavaju zbog izbora u ishrani kod odrasle djece nešto rjeđi, dokazi koji postoje pokazuju da izbirljivost nije povezana sa povećanim rizikom od prekomjerne težine ili gojaznosti.  Ali pedijatar Tanya Altmann je dodala da, ako izbirljiva djeca ne dobijju dovoljno kvalitetnu ishranu zbog prevelike selekcije, u pojedinačnim slučajevima izbirljivost u jelu (naročito ekstremna izbirljivost) može dovesti do kratkoročnih i dugoročnih nedostataka hranjivih materija, te druge probleme.

“Važno je da djeca razviju zdravu vezu sa hranom dok su mala”, kaže Altmann, portparol Američke akademije pedijatrije i autorka knjige “Kako hraniti bebu”. “Kada se to ne dogodi, [djeca] mogu imati problema sa težinom i poremećajem u ishrani kasnije u životu.”

Borba oko jela sa djecom može početi zbog nekoliko bobica graška ili zadnjih par kašika pasulja, ali većinom vremena kod izbirljive djece, nije problem u grašku ili pasulju, niti ih nervira nedostižna poslastica nakon jela, objašnjava dr Dina Rose, sociolog.

U većini slučajeva dolazi do borbe za kontrolom.

kontrola

Naravno, postoje situacije kada djeca imaju reakciju na određeni ukus, miris ili na način na koji gledaju hrana, ukazuje Rose. “Ali čak i u ovim slučajevima, odbijanje pokušaja jedenja hrane je izraz straha ili drugih osjećanja. Glavni problem je kontrola i nesposobnost kontrolisanja svog sopstvenog izbora hrane. ”

Dok su mala, djeca uče kako da kontrolišu: kako pomjeriti i kontrolisati svoje tijelo i sve ostale funkcije tijela. S obzirom na to, birati koju hranu da stave u svoj tanjir ili da li da progutaju tu hranu je još jedno zrelo područje koje im je novo i spremno za kontrolisanje.

Ali roditelji žele potpunu kontrolu kada je u pitanju jelo njihove djece (odlučuju šta djeca jedu, kada, koliko i često ograničavaju djecu). Postoji ogroman pritisak na roditelje da adekvatno i hranljivo hrane svoju. Dakle, roditelji uhodavaju u dinamični svijet ishrane koji je već poprilično izazovan.

Dakle, budite strpljivi jer strogo roditeljstvo i neučinkovite vaspitne mjere mogu učiniti vaše dijete antispocijalnim, a više pročitajte u najnovijem istraživanju ovdje.

Pročitajte ovih 10 savjeta i pomozite vašem djetetu da zavoli hranu

Pokušajte da ne budete frustrirani ovim tipičnim ponašanjem djeteta. Samo napravite zdrave izbore hrane i znajte da će s vremenom apetit djeteta i ponašanje u ishrani ustabiliti. U međuvremenu, evo nekih saveta koji vam mogu pomoći da prođete kroz fazu izbora.

1. Porodični duh

Jedite zajedničke obroke, kao porodica, onoliko često koliko god to možete. To ne znači da ne smijete gledati TV ili mobilni telefon tokom jela. Koristite ovaj put kako biste uveli dijete u zdravu ishranu. Napravite jedan obrok za cijelu porodicu i oduprite se potrebi da napravite posebno jelo ako vaše dijete odbije da jede ono što ste poslužili na sto. To će vam samo podstaknuti biranje hrane. Pokušajte da u jelo uključite bar jednu vrstu hrane koju vaše dijete voli sa svakim obrokom i nastavite da pružate uravnoteženu ishranu, bez obzira da li je dijete jede ili ne.

porodicni duh

2. Borba oko hrane

Ako vaše dijete odbije obrok, izbjegavajte da se ljutite. Dobro je da djeca nauče da slušaju svoja tijela i koriste glad kao vodič. Ako jedu veće porcije za doručak ili ručak, na primjer, možda nemaju potrebe da jedu mnogo tokom ostatka dana. Odgovornost roditelja je da obezbjedi hranu i odluku djeteta da je pojede. Pritisak na djecu da pojedu ili kažnjavnje ako ne mogu da jedu, mogu naučiti vašu djecu da mrze čak i onu hranu koju inače vole.

ljuta djeca

3. Prestanite sa podmićivanjem

Pokušavajte da ne podmićujete djecu sadrugom hranom (ili stvarima). To može učiniti hranu koja ih čeka kao “nagrada” još više uzbudljivijom od hrane koju želite da dijete proba. Takođe može dovesti i do konstantnih borbi tokom jela, i beskrajnih cjenkanja za vrijeme ručka. Podmićivanje se dešava kada roditelj koristi vanjsku mjeru kontrole nad djetetom. Podmićivanje je ekvivalentno kupovini vašeg djeteta i šalje negativne poruke: “Mama i tata nemaju povjerenja u moju sposobnost da sarađujem.”

podmicivanje djece

4. Pokušajte ponovo

Samo zato što vaše dijete jednom odbijae neku hranu, ne treba da odustanete od toga. Ponudite nekad ponovo novu hranu, čak i onu koja se vašem dijete nije ni malo dopala. Može potrajati čak 10 ili više puta da dijete proba hranu prije nego što je prihvate. Planirani obroci i ograničavajuće grickalice mogu vam pomoći da vaša beba ne bude gladna kada se uvedi nova hrana.

pokusati ponovo

5. Raznovrsnost: začini

U ponudi danas imamo razne zdrave hrane, naročito povrća i voća, uključujući većinu proteina i hranu kao što su meso i riba, i sve  ponavljamo najmanje dva puta sedmično. Pomozite vašem djetetu da istraži nove ukuse i teksture u hrani. Pokušajte dodati različite biljke i začine jednostavnim jelima kako biste ih napravili ukusnijim, te pokušajte pogoditi začine koje vaše dijete voli. Da biste smanjili količinu hrane koju bacate, novu hranu uvijek uvodite u malim količinama i čekajte jednu ili dvije sedmice sa ponavljanjem uvođenja iste hrane. Saznajte 9 benefita ribljeg ulja zbog kojih ćete sigurno početi sa konzumacijom.

zacini za djecu

6. Napravite hranu zabavnom

Djeca su posebno otvorena za isprobavanje hrane postavljenih na privlačan i kreativan način. Učinite to tako što ćete salatu složiti da izgleda živahno i neodoljivo, jer ste pored dodali i koji oblak od hljeba, te druge oblike koja djeca mogu prepoznati – i kojima se raduju. Djeca male dobi imaju tendenciju da uživaju u bilo kojoj hrani koja uključuje padanje. Isjecite čvrstu hranu u dijelove veličine ujeda koje mogu lako pojesti i sažvakati, kako biste bili sigurni da su komadi dovoljno mali da biste izbegli rizik od gušenja.

zabavna hrana za djecu

7. Uključite djecu u planiranje obroka

Povećajte interesovanje u vršenju kontrole vašeg djeteta. Pustite dijete da izabere koje voće i povrće  će biti za vašim porodičnim stolom za večeru prilikom nekih od posjeta trgovini ili pijaci. Pročitajte zajedno recept iz Kuhara i dopustite da vaše dijete odabere novi recept koji bi probao.

kupovina sa djecom

8. Mali kuhari

Neki poslovi u kuhinji su su savršeni za djecu (naravno, sa puno nadzora): dodavanje, mješanje, brojanje kašika, biranje svježih biljaka iz bašte ili “slikanje” sa četkom za pecivo, nastavite sami dalje…

djeca u kuhinji

9. Prelazak preko mosta

Jednom kada se prihvati neka nova hrana koristite ono što nutricionisti nazivaju “mostovi hrane” kako biste dijete upoznali sa drugom hranom sličnih boja, ukusa i tekstura i proširite raznovrsnost onoga što će vaše dijete jesti. Ako vaše dijete voli pitu od bundeve, na primjer, probajte mu dati pire krompiri, a onda i pire od mrkve…

 prelazak preko mosta

10. Dobar par

Pokušajte da služite nepoznate namjernice ukusa koja djeca uglavnom ne vole (kiselo i gorko), sa poznatom hranom ukusa koje mališani prirodno vole (slatko i slano). Uparivanje brokolija (gorkog) sa sirom (slano), na primjer, je sjajna kombinacija za rupe okusa.

jesenje voce

Kreativne ideje za zdrav dječji obrok

Ideja zdravog doručka i jela može da se prezentuje na mnogo različitih načina, ali pre svega da bude i jednako ukusna našim mališanima.  Predstavljamo vam nekoliko kvalitetnih ideja za doručak ili užinu, ali isto tako ove prijedloge možete iskoristiti i prilikom neke proslave, rođendana i slično.

Može biti poprilično teško ponekad nagovoriti djecu da jedu, posebno ako su nestašni, ali nije nemoguće. Ovi obroci izgledaju tako dobro da većina djece odma osjeća iskušenje da proba hranu. A vi dobijate jedinstvenu priliku da im podmetnete dovoljne količine povrća i voća bez imalo protivljenja i negodovanja.

Omiljeni junak iz crtanog filma

Betmen, Supermen ili Pepa Prase, izaberite omiljenog junaka vašeg djeteta i namernice prilagodite obliku i bojama junaka. Priroda nam je kroz voće i povrće donjela mnoštvo zabavnih boja, koje samo čekaju vas da pustite svoju maštu na volju ili pitate Google: “How to make a Spiderman lunch

spajdermen voće

betmen obrok slatki zdravi doručak

Priroda inspiriše

Oslikavajte na tanjiru vašeg djeteta životinje ili druge oblike iz prirode. Možete da idete i tematski, u skladu sa dobom godine: birajte odgovarajuće namjernice i na tanjiru prikazujte promjene u prirodi.

slatke zdrave ideje za doručakslatki zeko doručak

Šašavi i luckasti

Djeca vole da se smiju, a kada možete da proizvedete smijeh kod djece  – dobijate ih sigurno. Budite kreativni i izmišljajte scene i lica koja nisu uobičajena. Kada vam hrana nametne neki oblik, vodite se njim i iznenadiće vas koliko daleko vaša mašta može da ide. 🙂

smješni doručak lice od hrane zabavna hrana  smješne palaćinke

Jaja

Jaja su uvijek pametan izbor za obrok vašeg djeteta, a bilo da pravite kuhavno jaje, kajganu ili popularno “jaje na oko” – ova namjernica vam pruža ogroman broj mogućnosti za pravljenje pravih umjetničkih dijela na tanjirima naših mališana. Razbijte jaje i pustite da vidite na koju stranu će se ovaj put žumance uputiti u odnosu na bjelanjak! A evo zašto je i  bitno da djeca jedu jedno jaje dnevno.

smješna jajaideje za doručak za djecu

Pustite djecu da sami serviraju jelo

Pripremite svom djetetu sastojke i kroz zadatak mu recite da svaku namjernicu mora da iskoristi. Nemojte pretjerivati sa brojem sastojaka, iznenadićete se koliko su djeca maštovita i kada imaju ograničen broj  namjernica ispred sebe. Svkaom jelu za kraj možete zajedno da izmislite ime i zapišete recept u vašeg malog tajnog Kuhara. 😉

zabavne ideje za doručaksmješni obroci

Neofobija, koja se pojavljuje kod ljudi koji jedu samo omiljenu hranu je važna karakteristika koju treba integrisati u istraživanja koja mjere šablone izbirljivog ponašanja u ishrani. Uz sve više informacija o glavnim karakteristikama izbirljivog konzumiranja, potrebna je i tačna mjera za unapređenje istraživanja u oblasti izbirljivog konzumiranja hrane. Neka buduća istraživanja mogli bi povezati pojedinačnu hranu s njihovim senzornim osobinama kako bi istražili zašto izbirljivi ljudi odbijaju određenu hranu.

Neuhranjenost je globalni problem zbog kojeg umru milioni djece svake godine, ako se pitate kako vaše dijete može postati neuhranjeno pročitajte više ovdje.

Ako ste zabrinuti zbog ishrane vašeg djeteta, razgovarajte sa svojim pedijatrom, koji vam može pomoći u rješavanju problema i obezbjediti da vaše dijete dobije sve neophodne hranljive materije za pravilan rast i razvoj. Takođe imajte na umu da je izbirljivost tokom jela obično normalna razvojna faza djece i trudite se da diejte strpljivo vodite na putu ka zdravoj ishrani.

Nastavite da čitate i da se edukujete, jer samo znanjem možete da se izborite sa svim poteškoćama koje vas čekaju u ulozi roditelja. Za početak preporučujemo i tekst ispod:

Hrana za djecu: 15 namirnica koje treba da imate u ishrani

mm

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *