5 sigurnih pokazatelja nedostatka vitamina

nedostatak vitamina

Analiza krvne slike je ta koja nam može otkriti nedostatak vitamina, međutim ponekad se znakovi mogu ustanoviti i na našoj kosi, koži i noktima.

Kako biste vi i vaše dijete imali dovoljan unos vitamina i minerala u organizmu, bitno je da imate zdravu i izbalansiranu ishranu, ali ponekad ni to nije dovoljno jer postoji mogućnost da u nekim namirnicama nema dovoljno hranjivih materija.

U nastavku pročitajte koji to znakovi na vašem tijelu mogu pokazati nedostatk vitamina.

1. Naduvene oči

Ako su vam oči malo naduvene kada ujutru ustanete, to može biti normalno, ali isto tako može ukazivati na manjak joda u organizmu. Istraživanja su pokazala da postoji korelacija između unosa joda i bolesti štitne žlijezde, a ista dovodi do umora, iscrpljenosti i naduvenih očiju. Osim toga, nedostatak joda može da se primijeti i kroz suhu kožu, povećanje tjelesne težine i lomljivosti noktiju. Kako biste nadoknadili manjak, konzumirajte jogurt, brunice, krompir, pasulj i jagode.

2. Blijeda koža

Blijeda koža, odnosno ten, ukazuje na nedostak vitamina B12. Osim toga, glatak jezik ukazuje na isti problem, a unosom odnosno konzumacijom crvenog mesa, jogurta, sira, žitarica i lososa možete nadoknaditi manjak i popraviti ten.

3. Suva i lomljiva kosa

Manjak vitamina B7 znak je suve i slabe kose. Na lomljivost kose i noktiju utiče nizak nivo biotina, a konzumacijom jaja, badema, orasa, žitarica (integralnih) i mahunarki možete povećati taj nivo i tako obezbijediti kvalitet kose.

4. Blijede usne

Blijede usne su odraz manjka gvožđa u ishrani, koji slabi imunitet i dovodi do prehlada, ali i znak anemije. Kako biste spriječili navedeno, konzumirajte pasulj, žitarice, crveno meso, morske plodove, lisnato povrće tamnozelene boje i grašak.

5. Krvarenje desni

Može se desiti da nakon pranja zuba desni malo krvare, i to je sasvim normalno. Ali ako postane učestalije i primijetite da su vam desni jako osjetljive, vjerovatno je da vam nedostaje vitamina C.  Krvarenje, osjetljivost na dodir odnosno pojava modrica, kao i bolovi mišića i zglobova su česti simptomi nedostatka ovog vitamina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *