Kako spriječiti povrede usta i zuba kod djece

djeca povrede zuba

Povrede usta i zuba kod djece mogu nastati iz brojnih razloga, a osim narušavanja žvakanja i estetike mogu dovesti i do smetnje u govoru. Iz tog razloga je bitno da na vrijeme djelujete i spriječite moguće probleme.

Najveći broj povreda nastalih u ustima dešava se u periodu odrastanja, odnosno djetinjstva. Same povrede su stresne i za djecu i za roditelje, pogotovo ako ih prate krvarenje ili, još gore, gubitak zuba.

Uzroci povreda su brojni i nastaju u različitim okolnostima. Većinom se tiču karakteristika samog djeteta, odnosno njegovog temperamenta, ponašanja, kao i uzrasti.

U slučaju da postoje određene ortodontske nepravilnosti šansa za povredama je još veća. Recimo, djeca sa izbačenim gornjim prednjim zubima i sa kraćom gornjom usnom imaju nerijetko traume zbog direktnog kontakta zuba i predmeta.

Povrede su još češće ako se dijete bavi određenim sportom, a kako bi se iste spriječile, poželjno je da djeca nose kacige prilikom sportskih aktivnosti, kao i štitnike za lice i zube, u zavisnosti od toga koji sport je u pitanju.

Prva pomoć kod povrede zuba

Ako se desi određena povreda, bitno je da djelujete brzo i da saniranje prepustite stručnom licu. Ako je, recimo, došlo do nasilnog izbijanja zuba, treba da pravovremeno djelujete vraćanjem zuba u čašicu i da posjetite stomatologa. Ako je zub potpuno izbijen, držite ga u hladnom mlijeku ili fiziološkom rastvoru dok ne stignete do stomatologa, nikako u papirnoj maramici ili tkanini. U slučaju da je riječ o mliječnom zubu, nema potrebe da ga vraćate nazad u vilicu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *