Pustite djecu da hodaju bosa

pustite djecu da hodaju bosa

Najnovija naučna istraživanja dokazala su da hodanje bez cipela čini čuda za nožice i razvoj mozga mališana. Upravo u skladu sa tim zaključak je da bi roditelji trebali što češće svojoj djeci dozvoljavati da hodaju bez cipelica. Djeca vole da hodaju bosonoga: za njih je skidanje cipela i sandala gotovo automatski pokret, a ljeto je idealna sezona da se zadovolji ta želja za slobodom.

Potpuno je normalno da dijete hoda bosonogo. Ono to radi kod kuće, a voljeo bi to da radi na ulici ili u travi. Mališani vole da osjete kontakt, za njih je to način da istraže i razumiju svijet oko sebe. Ako ste se uvijek protivili ovoj dječijoj želji, sada ćete imati razlog da još jednom razmislite jer su ljekari utvrdili da je za djecu izuzetno blagotvorno bosonogo hodanje.

prednosti hodanja bez obuce

Prednosti hodanja bez obuće

Sadržaj:

Prema istraživanjima, hodanje bosih nogu pomoglo bi djetetu da razvije svoj nervni sistem, a samim tim u velikoj mjeri doprinijelo unapređenju percepcije i kretanja, što mu omogućava eksperimentisanje kroz nova taktilna i motorička iskustva. Kroz stopalo naše tijelo osjeti mnogo više kinestetičkih čula nego kroz ruke. Da bi se, na primjer, tijelo naučilo ravnoteži potrebno je da osjeti direktan kontakt i interakciju sa okolinom i na taj način primi senzorne podražaje.

Kuda hodati bez cipela

Na osnovu čega posebno dijete treba da hoda bosonogo? Odgovor dolazi od ortopeda koji tvrde da za pravilan razvoj stopala dobro je da dijete hoda po mekom tlu, bogatom hrapavosti, poput pijeska, trave ili zemlje. Ovo su podloge koje mu omogućavaju da ojača mišiće nogu. Suprotno svim današnjim trendovima, zapravo za mališane je obuća naporna, a hodanje bez cipela ima mnogo značajniji uticaj.

djeca trebaju hodati bez cipela

Cipele moraju imati ove karakteristike

U slučaju da su primorani da nose cipele, dobro je da su to lagane, udobne i fleksibilne: ne toliko zbog uticaja na leđa već upravo zato da bi se olakšala njihova želja za slobodom. Dijete mora biti u stanju da savije cipelu tokom trčanja ili hodanja, a kruta cipela bi mogla ograničiti njegove pokrete i smanjiti mogućnost da ono nesmetano izvršava sve ženjenje radnje. Dijete se mora moći kretati okretno i s lakoćom, a lakoća postaje osnovna karakteristika cipela pogodnih za dijete. Jedno je sigurno, naročito ljeti je najbolji izbor djecu pusitit da slobodni i bosonogi uživaju u igri.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *