6 namirnica koje će ojačati vaš organizam

zdrave namirnice gvozdje

Gvožđe je veoma bitno jer je zaduženo za prenošenje kiseonika do organa unutar našeg tijela. Nedostatkom ovog nutrijenta dolazi do slabosti, umora, a često i anemije. Kako biste spriječili ovakve posljedice, a osjećali se zdravo i snažno, konzumirajte sljedeće namirnice.

1. Ostrige (školjke)

Iako školjke nisu često jelo na svakodnevnim porodičnim jelovnicima,  veoma su bogate gvožđem, pa razmislite da ih uključiti ako je nekad moguće. U samo 85 grama ostriga nalazi se 30 posto preporučene količine gvožđa koju treba da unesete na dnevnom nivou.

2. Špinat

Špinat je uvijek bio sinonim za snagu i zdravlje, a to nije tako samo zbog Popaja. Naime, špinat sadrži mnogo hranjivih materija, može se jesti kao dio salate, kuhan ili kao prilog. Oko 230 grama skuhanog špinata sadrži 6,4 mg gvožđa, a sa druge strane količina kalorija je minimalna – 40.

3. Govedina

100 grama govedine obezbijediće trećinu dnevne potrebe za gvožđem. U bilo kojoj varijanti da je napravite, biće odličan izvor potrebnih nutrijenata.

4. Tunjevina

Tunjevina je idealna za doručak i salate, a ujedno i najlakši način da unesete gvožđe u svoj organizam. Konzumirajte je često.

5. Žitarice

Za sve one koji nisu ljubitelji mesa, uvijek možete unositi žitarice koje su takođe bogate gvožđem. Sa pravilnim odabirom unijećete preporučenu dnevnu dozu, a možete ih konzumirati i za doručak i za ručak, ali i za večeru.

6. Piletina

I za kraj, piletina koja je manje-više na većini jelovnika. Piletina nije toliko bogata gvožđem kao govedina, ali svakako može uticati na poboljšanje krvne slike. Zdrava je, ukusna i jednostavna za spremanje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *