Šest razloga po čemu su djeca rođena u novembru posebna

bebe u novembru

Donosimo vam šest razloga zašto su djeca rođena u novembru posebna:

1. Imaju tendenciju da budu viši

Sadržaj:

Djeca rođena u ovo doba godine imaju tendenciju da budu veća pri rođenju – i tokom djetinjstva – u odnosu na djecu koja su rođena tokom ljeta. Istraživanja sa Harvarda pokazuju da djeca rođena u hladnijim mjesecima imaju tendenciju da budu duža po rođenju, a teža i viša sa sedam godina.

viša djeca

2. Dobri sportisti

Istraživanje o sportskoj sposobnosti djece u školi otkrila je da su djeca rođena u novembru među najboljim atletičarima. Djeca koja su rođena ovog mjeseca često su davala 10 do 15% bolji učinak od svojih vršnjaka u testovima sportskih vještina.

djeca sport

3. Ranije spavanje

Istraživanja su pokazala da djeca rođena u proljeće i ljeto uglavnom idu u krevet kasnije od onih rođenih u jesen i tokom zime. Nauka ukazuje na to da novembarske bebe neće biti noćne sove.

beba spava

4. Hiper-fokusirani

Istraživanja u Columbiji i Švedskoj pokazuju da djeca rođena u novembru imaju veću vjerovatnoću da dobiju dijagnozu ADHD-a, tako da vaša beba u novembru može postati hiperfokusirana u svojoj karijeri, kažu istraživači na Univerzitetu Pepperdine.

 fokus djece

5. Ako je dječak vjerovatno će biti ljevoruk

Prema istraživanju sa Univerziteta u Beču, dječaci koji su rođeni u periodu od novembra do januara imaju veću vjerovatnoću da budu ljevoruki. U istraživanju u kom je učestvovalo 13.000 odraslih osoba 7,5% žena i 8,8% muškaraca ljevoruko. Kada su pogledali datume rođenja muškaraca, istraživači su otkrili da je najveći broj prosječnih ljevorukih rođendana u novembru i decembru.

ljevoruk

6. Manji rizik za neke bolesti

Istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji je utvrdilo da rođendan u novembru može smanjiti šanse za razvoj imunoloških bolesti, uključujući multiplu sklerozu. Smatra se da je veza povezana sa nivoima vitamina D tokom trudnoće, pošto deca koja su rođena u novembru koriste gestacijski ljetni sunčevi zraci.

mm

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *