Lupanje glavom od zid: faza ili problem?

djeciji poremecaj udaranje glavom od zid

Česta je pojava da djeca u nekom trenutku razvoja počnu lupati glavom od zida, a sve roditelje to uglavnom uplaši. S obzirom da je riječ o bitnom pitanju, te da je potrebno razgraničiti da li se radi o problemu ili fazi, u nastavku ćemo se pozabaviti ovom temom.

Iako vam se sada to ne čini tako, nemojte mnogo da brinete jer ova pojava nije čudna i rijetka. Takvo ponašanje je skoro uobičajeno za djecu starosti oko dvije godine, a ova faza može da traje i nekoliko mjeseci, pa čak i duže – ali u nekom trenutku prestaje.

Zašto djeca to rade?

Vjerovali ili ne, ritmičko udaranje glavom od zid djeluje smirujuće na djecu, pa se zato ovakvo ponašanje javlja uglavnom kada dođe do uznemirenosti, frustriranosti, ljutnje i uplašenosti.

U nekim slučajevima riječ je i o traženju dodatne pažnje ili pak fizičkoj boli koja se lupanjem od zid preusmjerava na druge tačke.

Veoma rijetko ovakvo ponašanje ukazuje na autizam ili neki drugi poremećaj, pa ukoliko postoje i drugi simptomi zbog kojih sumnjate na navedeno, potrebno je da se obratite doktoru.

Šta činiti u takvim situacijama?

S obzirom da je često riječ o ponašanju koje proističe od viška energije koja se na taj način troši i izbacuje, poželjno je da uvedete fizičke aktivnosti u plan i program, kako bi se djeca redovno ispraznila. Osim toga, posvetite i više pažnje svom djetetu, jer se na ovaj način često traži upravo pažnja.

Uvođenje ritmičkih igara takođe može pomoći, jer se tako gubi želja za ritmičkim lupanjem, a pripazite i na redovan san, jer premorenost izaziva ovakve akcije.

Više od 20 posto djece prolazi ovu fazu, a brojka je vjerovatno i veća, samo roditelji iz straha ili znanja da je riječ o fazi ne prijavljuju slučajeve u svojoj porodici.

U svakom slučaju, čak i sa poznavanjem činjenice da je riječ o fazi, obratite pažnju na ostale simptome i ako primijetite nepravilnosti razgovarajte sa stručnjacima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *