Kako odviknuti dijete od pelena?

Kako se približava druga godina života vaših mališana, tako i vi počinjete razmišljati da je došlo vrijeme za neke nove pohode. Odviknuti dijete od pelena nije nimalo jednostavno, pogotovo tokom noći.

No, u pravu ste – došao je pravi čas da učite djecu kako da traže tutu ili samostalno odlaze u WC. Skidanje pelena djeci je veliki korak i za njih i za vas. Za ovo se dobro morate pripremiti, jer nekoliko ponovljenih grešaka može dovesti do umokrenih posteljina ili gaćica dok ste, recimo, u gostima.

Ne forsirajte dijete

Sadržaj:

Pedijatri ističu kako su roditelji ponekad isfrustrirani jer im djeca ne želi ići na tutu ili koristiti toalet. Ponekad može biti zamorno što nakon upornog objašnjavanja ono i dalje odbija da vas posluša, no bitno je vjerovati djetetu i pustiti ga da samo od vas zatraži da obavi radnju na tuti. Dakle, bez deranja, vriske i galame – smireno i polako!

Učinite odlazak na tutu zanimljivim

Napravite skriveni ćošak od raznih predmeta, poredajte igračke za zanimaciju i naučite ih da je to njihovo “posebno” mjesto na koje idu samo kada im se ide na wc. Tako ćete im stvoriti osjećaj za intimu, biće im lakše obaviti nuždu bez pritiska a i vi ćete biti više sigurni da su tamo otišli s razlogom, a ne samo da se igraju. Pored toga, možete kupiti još jednu tutu na koju ćete staviti njihovu omiljenu igračku, tako da nisu sami dok to rade.

Očekujte i prihvatite nezgode

Mnogo roditelja počne s treningom pa odustanu nakon dva-tri dana jer se nekoliko puta djetetu dogodila nezgoda. Ali, to su situacije za koje morate biti strpljivi. Djeca moraju naučiti šta znači biti mokar i koliko dugo mogu zadržati mokraću prije nego što kažu da moraju koristiti tutu. To je jednak proces kao i učenje vožnje bicikla. Ako padnete, nećete odustati. Nezgode su znakovi učenja, a ne neuspjeha. Mogu se događati sedmicama i mjesecima prije nego što dijete nauči na vrijeme reći kada mora obaviti nuždu.

Oblačite djeci samo gaćice

Nikako, ali nikako im nemojte stavljati pelene! Zašto? Jer ćete ih na taj način samo dodatno zbuniti. Naravno, pretrpićete koji put da se upiške ili ukake, ali krajnji rezultat će biti povećan kućni budžet na kraju mjeseca – pelena više nema! U slučaju da idete van kuće, nemojte djetetu stavljati pelenu. Ponesite rezervnu odjeću za slučaj nezgode i budite istrajni. S druge strane, sasvim je u redu koristiti pelenu tokom noći, jer obično treba šest do 12 mjeseci nakon što je dijete preko dana suho da se izbace i noćne pelene.
mm

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *