8 pravila koje morate znati kada idete u posjetu novorođenčetu

posjeta novorodjenceta babine pravila

Novorođene bebe su nježne i osjetljive, a mame u periodu nakon poroda još više. Razdražljivost, napetost i poteškoće se javljaju kod svih majki, pogotovo onih koje prvi put rađaju. Zato, ukoliko ste se našli u situaciji da je vaša prijateljica, rođaka ili neko treći u babinama i treba da idete u posjetu, zapamtite sljedeća pravila

1. Pitajte majku kada je spremna za posjete

Sadržaj:

Svakoj ženi koja se porodila treba vremena da se prilagodi novonastaloj situaciji, da se oporavi i pronađe sistem funkcionisanja sa novorođenčetom. Zato je bitno da neko vrijeme provede sama, uslovno rečeno, jer su partner i njena majka vjerovatno osobe koje su uvijek tu i pomažu.  Ako idete u goste, neka to bude u kasnije periodu i uz konsultacije sa porodicom koju posjećujete.

2. Prilagodite se njenom rasporedu i nemojte kasniti

Majčinstvo je teško i iscrpljujuće, a raspored obaveza težak i naporan. Kada dobijete potvrdu da možete doći, termin uskladite sa majčinim i bebinim bioritmom i nikako nemojte kasniti.

3. Nemojte se zadržavati mnogo

Predugo zadržavanje takođe nije poželjno. Jedan sat je sasvim dovoljan da se ispričate i vidite bebu. Sve više je previše naporno. Osim u slučaju da majka ne želi da budete uz nju.

4. Ponesite hranu

Sigurno da žene koje su tek rodile nemaju vremena za kupovinu i kuhanje, zato ne očekujte da će vas dočekati meza, večeras, kolači ili nešto drugo. Možete, naravno, sami da skuhate i ponesete. Time ćete i pomoći njima.

5. Obavezno operite ruke prije nego što zatražite bebu

Nema veze što ste ruke oprali prije dolaska, prije nego uzmete bebu u ruke, obavezno otiđite u toalet da ih operete ponovo. Moguće je i da beba bude veoma posesivna i da joj nije prijatno kod vas. Ako je to slučaj, vratite je mami.

6. Ponudite mami da se istušira i odmori dok ste tu

Mame novorođenih beba asu uglavnom veoma umorne i nemaju vremena čak ni za tuširanje. Zato, ako ste dovoljno bliski, ponudite se da pomognete tako što ćete čuvati bebu dok se mama tušira ili malo spava. To će joj veoma značiti.

7.Ukoliko imate djecu i morat ih povesti sa sobom, prvo pitajte

Najbolje je ako majku možete posjetiti bez djece, jer u suprotnom posjeta može biti dodatno opterećenje i dosta napornija. Ma kolika da su djeca, ona zahtijevaju pažnju i ne umijeu uvijek biti najmirnija i najtiša, a prilikom takvih posjeta tišina je bitna. Ukoliko dijete vodite, obavezno mu/joj objasnite kako da se ponaša.

8. Nemojte davati nepoželjne savjete

Ako majka od vas zatraži savjet – slobodno, ali ako ne, izbjegavajte da pričate o tome kako je najbolje da radi i šta da čini. Niko to ne voli, ni u kom slučaju, pogotovo ne u babinaa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *