5 najčešćih pitanja o bebama koja svaki roditelj ima

pitanja o bebama

Da li ste znali da vaša beba razvija sjećanje i pamćenje već od svoje druge do treće sedmice, npr. beba od dve do tri sedmice će se sjećati svog mirisa! Puno je stvari koje kao novi roditelji nećete znati, i ne treba da brinete o tome puno. Ovo su samo neka od pitanja koja svaki roditelj ima, a kako vaše dijete raste dolaziće nova pitanja i tražićete nove odgovore!

1. Zašto bebe puno spavaju?

Sadržaj:

Bebe ne znaju da je normalno spavati noću i biti budan tokom dana. Tako spavaju u periodima od tri do četiri sata, probude se da jedu i onda se vrate na spavanje. Kako se njihov mozak razvija, imaju i nove razloge zbog kojih ne spavaju, jer postoje stvari o kojima su  radoznali; oni se bave svojim svijetom, roditelji razgovaraju s njima, čitaju im. Tako se ulaizi u taj predviđeni obrazac buđenja na duže vrijeme, angažovanjem i interakcijom sa roditeljima, starateljima i svijetom oko njih, a zatim ponovo opet zaspu.


Pročitajte još: Evo zašto ne treba da ližete cuclu i ljubite bebu u usta…


2. Može li se mozak bebe stimulirati dok je još u materici? 

Već neko vreme se smatra da ako bebe izložimo klasičnoj muzici biće pametnije. Nema stvarnih dokaza da će beba koja slušaju klasičnu muziku biti inteligentnija. S druge strane, to ne može da škodi. Dakle, ako roditelji žele da uvedu muziku u svoj dom, to je odlična ideja, jer se roditelji smiruju dok uživaju u muzici, taj osećaj se prenosi i na dijete. Dakle, postoji puno razloga zašto je muzika dobra za malu djecu.

3. Kako ishrana utiče na razvoj mozga?

Beba će dobiti sve prehrambene potrebe koje su joj potrebno od majčinog mlijeka i kažemo da je za majke zaista važno pokušati dojiti. Nakon toga, dolazi pasan vremenski period za neku djecu u zemljama u kojima postoji nesigurnost u pogledu hrane, gdje nema kvaliteta, raznolikosti i tamo gdje nema dovoljno hrane. To može dovesti i do kognitivnog zaustavljanja – to jest, razvoj djeteta je odložen sa razvojne tačke gledišta – ali i sa fizičke tačke gledišta.

4. Zašto je bebi potreban dodir?

Postoje prilično dobri istraživački dokazi o važnosti dodira kod novorođenčadi, ne samo za ljudska bića, već i za sve životinjske vrste. Ponekad razgovaramo “kengur” položaju, o tome što prije novorođenu bebu damo majci u naručje to je uteha za dijete i za majku odmah primjetna. Dakle, zbog puno razloga dodir je izuzetno važan.

Devet savjeta mama koje “stižu sve”

5. Koliko bi trebalo aktivno da se bavite djetetom?

Djeca su neobično radoznala; žele da istraže svoje okruženje. Sve je novo, svijet je velik, pa roditelji ne bi trebali da se time puno opterećuju. Ono što treba da uradite jeste da obezbjedite bezbjednost djeteta.

Nemojte se previše truditi i strukturirati dijete. Imate puno mogućnosti da ih nešto naučite, na primjer: da pjevate, pročitate priču, prošetate niz ulicu – tu je drvo, tu je pas, tamo je auto, tu je kuća…

Dakle, ima puno tih stvari, ali nemojte stajati na njihovom putu, jer su djeca prirodno vrlo radoznala.

mm

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *