Zašto ne treba da djeci kupujete mnogo poklona?

djeca poklanjanje pogreske

Svaki roditelj želi da mu je dijete srećno i ispunjeno, pa tako zadovoljstvo i ljubav počinje graditi i sa kupovinom brojnih poklona. Međutim, iako pokloni zaista izazivaju sreću, kao i u svemu ostalom ne treba da pretjerujete.

3 razloga zbog kojih nije dobro da previše poklanjate

Ovo su tri razloga zbog kojih previše poklanjanja nije dobro za vaše dijete.

1. Povećava se destruktivno ponašanje

Djeca vremenom postaju pohlepna i trpe brojne emotivne posljedice koje se prožimaju i dalje u životu. Istraživanje je pokazalo da djeca koja su u djetinjstvu naviknuta na mnogo poklona kasnije u životu imaju probleme sa dugovima, kockom i opsesivnim šopingom. Istina, prvobitna reakcije i rezultat poklona je sreća, ali to stanje je prolazno, a djeca postanu nezasita. Kada se naviknu na nešto, onda se izgubi draž.

2. Previše poklona smanjuje samopouzdanje

Istraživanja su pokazala da materijalno bogatstvo ipak nije povezano sa stanjem sreće i osjećanjem samouvjerenosti. Štaviše, djeca koja posjeduju manje stvari zapravo izgrade zdraviji i pozitivniji odnos sa roditeljima, a imaju i visoke rezultate na testovima samopouzdanja.

3. Stvara se privremena ali nestaje trajna sreća

Što više dobijaš, to manje cijeniš. Tako važi sa svim u životu, pa i poklonima koje dajemo djeci. Naši klinci prestanu vrednovati ono šta imaju i šta dobiju kada znaju da je to regularnost i da se dešava stalno. A istraživanje je pokazalo da takva djeca kada odrastu imaju osobine egocentričnosti i manjka empatije.

Interesantno, uvijek djeca koja su nemirnija dobijaju više poklona nego klinci koji slušaju svoje roditelje. To znači da roditelji misle kako će pokloni uticati pozitivno i kako će smiriti djecu, ali to nije slučaj. Zato nemojte praviti ovu grešku.

Savjeti za primjenu

  • Smanjite broj poklona koja dajete svojoj djeci.
  • Pokloni treba da imaju manju materijali a veću emotivnu vrijednost.
  • Tokom praznika nagrađujete dobro ponašanje djece i naglasite šta je to bilo dobro zbog čega su dobili poklon.
  • Naučite svoju djecu sreću davanja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *