Intimna njega u trudnoći

Hormonske promjene tipične za trudnoću osećaju se i u intimnim dijelovima koji postaju više izloženi riziku od infekcije. Zato intimna higijena tokom trudnoće zahtjeva posebnu njegu. Ne samo da majci pruža dobrobit, već i pomaže da bi se izbjegle infekcije koje mogu ometati gestaciju, u vrijeme kada upotreba lijekova mora biti ograničena.

Prirodni odbrambeni sistem

Sadržaj:

Vanjske genitalije vagine imaju veoma efikasan prirodni sistem zaštite. Ovo se u osnovi zasniva na sekrecijama i bakterijama. Prvi se daje sluznicom grlića materice i tečnostima koje je transportovala vaginalna sluznica, neophodnim za garantovanje ispravnog vlaženja ovih organa. Bakterije sa odbrambenom funkcijom su „dobri“ mikroorganizmi, kao što su Doederlein bacil i laktobacili uopšte, koji proizvode mliječnu kiselinu, što lokalnom okruženju daje pravu kiselost koja djeluje kao prepreka kolonizaciji opasnih mikroba ili gljivica. Ovaj sistem za podmazivanje i odbranu povezan je sa polnim hormonima, naročito estrogenima, koji cirkulišu tijelom. Kada se dogodi promjena na hormonskom planu to odmah utiče na higijenu vaginalne mukoze i spoljašnjih genitalija.

intimna njega tokom trudnoce

Šta se dešava tokom trudnoće?

Hormonska eksplozija koja karakteriše trudnoću omogućava tijelu da se prilagodi i prihvati rast i stvaranje ploda. Prva posljedica na intimnim dijelovima je značajno povećanje vaginalnog sekreta i spoljne sluzokože. Dodatak znoju, koji je u poslednjem periodu trudnoće obilniji i skuplja se u naborima kože, posebno u prepone, može pogodovati maceraciji kože i napadu bakterija i gljivica.


Pročitajte još: Vaginalni pregled prije porođaja: da ili ne?


Svakodnevno čišćenje

Čišćenje spoljašnjih genitalija je normalna rutina intimne higijene, ali da bi se postigli najbolji rezultati u pogledu zdravlja i dobrobiti, moraju se poštovati potrebe tkiva. To je još istinitije u periodima hormonalne neravnoteže, kada su uzroci nelagodnosti i iritacije jednostavni. Prvo pravilo je odabrati sapun posebno dizajniran za genitalije i, još bolje, za vaše specifično stanje. Čišćenje intimnim čistačem treba da se obavlja jednom dnevno da se ne oslabi hidrolipidni film (zaštitni film od vode i masti koji prekriva kožu) spoljašnjih genitalija i da ne promijeni ravnotežu vaginalne bakterijske flore. Ako osjetite potrebu za dodatnim pranjem, osvežavajuće dejstvo vode može biti dovoljno.

intimna njega proizvodi

Idealan proizvodi za pranje

Sapun koji se koristi mora biti namijenjen za genitalije, sa površinski aktivnim tvarima (deterdženske supstance) koje ne napadaju delikatna tkiva, već vrše mehaničko dejstvo uklanjanja nečistoća zajedno sa emolijentnim i hidratantnim. Zatim, mora poštovati vaginalnu kiselost, stoga imati pH (nivo kiselosti) u rasponu od 3,5 do 5,5, jer to ne mijenja prirodnu bakterijsku floru (zajedno sa mikroorganizmima koji inače žive u vagini). Prednost imaju proizvodi koji sadrže mliječnu kiselinu, supstancu koja je već prisutna u vagini, a koja osigurava odbranu od infekcija, umirujuće ekstrakte poput kamilice i malve, emolijente i ovlaživače poput aloe i lješnjaka ili prirodne antiseptike poput žalfije i majčine dušice.


Pročitajte i ovo: 7 najneugodnijih fizičkih promjena u trudnoći o kojima se ne priča


intimna njega donji ves

Pamučni veš i udobne pantalone

Na kraju, obratite pažnju na odjeću. Gaćice moraju biti od pamuku, a ne od sintetičkog materijala, po mogućnosti u bijeloj boji, tako da ne postoji rizik da boje iz tkanine u kontaktu sa znojem iritiraju kožu. Takođe je važno da gaćice i pantalone budu udobne, ne previše uske i ne skupljaju se na genitalijama.

Lažna menstruacija u trudnoći – može li biti opasna?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *