8 znakova da je vaša beba spremna za tutu

kada je beba spremna za tutu

Jedan u velikih koraka u roditeljstvu je momenat kada bebu trebamo odviknuti od pelena. Većina mama odbrojava dane do trenutka kada će početi dijete navikavati na tutu. Međutim, veoma je bitno da ne požurujemo dijete u tom trenutku.

Stručnjaci obično savjetuju da sa navikavanjem na tutu počne kada su djeca u uzrastu od 2 ili 3 godine. Neka djeca su spremna i mnogo ranije, dok nekoj treba više vremena pa mogu biti u pelenama i do dobi od 4 godine.
Bitno je da pratimo kako se dijete ponaša, a ono će nam dati znakove kada je spremno da nauči ove nove vještine.
Započinjanje navikavanja na tutu prije nego što je vaše dijete spremno može da dovede do frustracije i za roditelja i za dijete. Svako dijete je drugačije i zato je bitno pratiti njegovo ponašanje i znakove koji bi mogli signalizirati da je ono spremno za usvajanje novih sposobnosti.

Dijete pokazuje interesovanje

Možda je i najvažnije to da vaše dijete treba da pokaže interesovanje i želju da nauči da koristi tutu. Ovaj interes možete potaknuti čitanjem dječjih knjiga i gledanjem videozapisa o korišćenju tute kao i razgovorom o tome dok se bavite svojim svakodnevnim poslovima.
Ako je vaše dijete zainteresovano da bude suho ili čisto, znatiželjno je šta radite kada idete u toalet, onda je vjerojatno spremno za početak.

znak da je beba spremna za tutu

Dijete ostaje suvo

Kada vaše dijete ostane suvo dva sata ili više, to pokazuje da se kapacitet njegove bešike povećava, što je važno za navikavanje na tutu.

Dijete je svjesno obavljanja nužde

Ako se vaše dijete krije iza namještaja ili zavjesa, ili ode u drugu sobu da mokri ili kaki, to je prilično jasan znak da dijete prepoznaje kada je trenutak za nuždu. Ako prije ovog pokušate da uvedete tutu, verovatno ćete naići na negodovanje, jer vaše dijete nije stvarno svjesno šta radi i, prema tome, nije u stanju da kontroliše nešto što ne razumije.

Pokazuje svoju nezavisnost

Kada vaše dijete počne govoriti stvari kao što je “Ja to mogu sam”, ono je vjerojatno spremno. Međutim, ako vaše dijete prolazi kroz promjene ili stresove, kao što je prelazak u novi dom ili dolazak nove bebe u kuću, trebali biste razmisliti o tome da navikavanje na tutu ostavite za neki mirniji i bezbrižniji period.

odvikavanje od pelena

Dijete se može skinuti

Kako bi bilo spremno za tutu, vaše dijete mora lako da povuče pantalone gore-dole. Možda nije imalo nikakvog razloga da to ranije učini, ali ovu vještinu je lako naučiti. Tokom navikavanja na tutu izbjegavajte odjeću koju je teško obući i skinuti.

Dijete zna da slijedi uputstva

Za odrasle, odlazak u kupatilo je jednostavan. Ali za neku djecu može biti pravi izazov slijediti sve korake – pronalaženje kupatila, uključivanje svjetla, skidanje hlača i donjeg veša, sjedenje na tuti, pranje ruku. Biti u stanju da slijede jednostavne instrukcije je veoma važna vještina za spremnost za toalet.

kada je beba spremna za tutu

Dijete može mirno da sjedi

Upotreba toaleta, pogotovo tokom velike nužde, zahtijeva malo strpljenja. Dijete treba da bude u stanju da sjedi i nekoliko minuta bude fokusirano na radnju bez ometanja ili razdražljivosti.

Može dobro da hoda i trči

Pošto je potreba za kupatilom često iznenadna kod mališana, a tuta nije uvek nekoliko koraka dalje, važno je da vaše dijete može da stigne do toaleta prije nego što dođe do nereda. Ako se još uvijek bori da hoda i trči, nije spremno.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *