10 savjeta za bezbrižan polazak u vrtić

10 savjeta za polazak u vrtic

Porodica je prirodno okruženje djeteta i polazak u jaslice ili vrtić je često prvi vid odvajanja djeteta i roditelja. Polazak u vrtić ili jaslice često teže pada roditeljima nego mališanima. Ono što je nužno jeste dobro se pripremiti.

Period adaptacija potreban je i roditeljima i djeci, a mi vam donosimo nekoliko korisnih savjeta kako da kroz ovaj period prođete lako i bez stresa.

1. Bebe i djeca imaju razvijene emocionalne sposobnosti i zato je dobro da roditelji, kada raspravljaju o upisu u vrtić, rade to sa vedrinom, bez negativnih fraza, bez uplašenog izgleda. Vjerovatno ste već čuli izreku da su djeca kao spužve. Ako je pristup roditelja prema vrtiću uplašen i nepovjerljiv i djeca će osjećati isto.

2. Pažljivo birajte vrtić. Postoje mnogi koncepti vrtića koji mogu biti inspirisani raznim učenjima: Montessori, Piaget, Valdorf i tako dalje. Važno je da roditelj odabere strukturu koja mu ulijeva povjerenje. Vrtić je druga porodica i neophodno je djetetu pružiti spokoj i sigurnost. Prepoznavanje kvaliteta u ustanovama i vaspitačima je osnovni korak. Ako postoji dobar razlog zašto vas vrtić ne uvjerava (sa stanovišta sigurnosti, nedostatak transparentnosti – na primjer, ne mogu se obići svi dijelovi ili vam ne pružaju dovoljno informacija o dnevnim aktivnostima) informišite se o drugim opcijama.

polazak u vrtic
3. Objasnite djetetu šta ga sve novo čeka. Čak i ako je u pitanju malo dijete, to ne znači da ne razumije. Odlična ideja je da čitate djetetu knjigu koja može biti od koristi da se pobliže upozna vrtić.

4. Nikada nemojte koristiti ucjene vezane za vrtić. Može se desiti, u trenucima pretjeranog umora, da izgovorite frazu: “za nekoliko dana ćeš ići u vrtić i ja ću napokon imati malo mira”. Takve fraze uvijek treba izbjegavati. Kao što treba izbegavati frazu: “ako budeš dobar/a nećeš ići u vrtić”. Nije nagrada da se djeca ne šalju u vrtić. Ovu poruku uvijek treba izbjegavati.

5. Pustite dijete da upozna vrtić. Odvedite ga tamo čak i prije početka adaptacije. Pokažite mu igre, prostor na otvorenom, prostor za hranu. Objasnite mu da će uskoro i on/ona ići na nekoliko sati da se druži sa drugom djecom.

polazak u jaslice
6. Započnite kućnu rutinu koja ga navikava na onu u vrtiću. Redovno vrijeme buđenja i spavanja, obroci i užine u dogovoreno vreme. Dijete će se na taj način pripremiti na dane u vrtiću, rasporedima i navikama.

7. Mirna adaptacija. Nemoguće je predvidjeti koliko će trajati adaptacija i nije potrebno žuriti. Kvalifikovane strukture će razumjeti da li vaše dijete ima poteškoća da se odvoji od porodičnog konteksta i dozvoliće vam da produžite period adaptacije ukoliko je to potrebno. Neophodno je biti strpljiv i imati povjerenja.

8. Pratite emocije djeteta. Ako tokom prvih dana vrtića dijete treba da ostane još nekoliko minuta s majkom (ili ocem), ispravno je da to učini. Dobri vaspitači nikada ne “otimaju” bebu iz majčinih ruku. Dijete bi moglo povezati vrtić s idejom prisilnog odvajanja i stoga ga smatrati kaznom, a ne kao mjesto igre i društvenosti.

vrtic i jaslice
9. Ako dijete zaista ne želi da napusti roditelja (ili osobu koja ga dovodi u vrtić), potrebno je strpljenje i odlučnost. Zagrljaj, poljubac i uvijek pozdrav rukom. Nikada nemojte koristiti izgovor kao što je skrivanje u drugoj sobi ili iskradanje.

10. Majke često imaju jak osećaj krivice kada ostavljaju svoje dijete u vrtiću. Ponekad je izbor neizbježan zbog radnih obaveza, a ponekad je majkama domaćicama potrebno da nekoliko sati dnevno posvete sebi ili kućnim poslovima. U svakom slučaju potrebno je da vrtić vidimo kao priliku za razvoj koju dajemo našem djetetu. S druge strane, kad god je to moguće, nakon izlaska iz vrtića provedite vrijeme sa djetetom. Pola sata u parku, u knjižari ili kod kuće igrajući se na podu. Ovaj mali ritual daje sigurnost, učvršćuje odnos i takođe je vrlo dobar za majku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *