Kako prepoznati grčiće?

grcevi kod bebe

Kada stomačić boli mnoge bebe pate, a sa njima i Vi.

Colicae infantum novorođenački odn. dojenački grčevi obično počinju oko petnaestog dana života i traju prvih par mjeseci kada spontano isčezavaju .

Manifestuju se češće u popodnevnim i večernjim satima u toku ili češće nakon obroka , traju od 15-tak minuta do par sati i najčešće prestanu nakon što beba ispusti dosta gasova ili ima stolicu.

Kako da ih prepoznamo?

Sadržaj:

Klinički ih prepoznajemo tako što beba postaje uznemirena, plačljiva, bolno se grči uz crvenilo lica i stisnute šačice, savija nožice ka stomačiću koji je tvrd i nadut, ponekad se čuje i pretakanje u crijevima.

Koji su uzroci?

Pravi uzrok još nije potvrđen. Najzastupljenija je teorija da nastaju zbog nezrelosti gastrointestinalnog trakta(GIT), čiji se zidovi “rastežu“ prolaskom zraka ( vazduha) kojeg se beba naguta u toku hranjenja. Drugi moguć uzrok je nezrelost bebinog nervnog sistema zbog čega su one preosjetljive na obične stimulanse (svjetlo, zvuk, dodir, položaj…) kojih se nakupi tokom dana, što ima za posljedicu napade grčenja i plača. Po nekima, uzrok je razlaganje šećera u završnom debelom crijevu. Na nastanak grčeva uticaj svakako ima i sastav majčinog mlijeka koji se mijenja u toku dana u zavisnosti šta ona uziima od hrane.

Šta treba učiniti?

Najnoviji stavovi su da nije potrebna nikakva terapija, ali iz iskustva je poznato da beba ima manje grčeva ako dobro  “podrigne“ nakon svakog obroka kao i ako majka ne jede hranu koja nadima (kupus, karfiol, pasulj, bijeli i crni luk, citrusno voće, alkohol, kafa, začini…). Povoljan uticaj takođe ima masaža stomačica s toplim bebi uljem, kao i čajevi od komorača ili kima.

Svakako su tu i zvanični farmaceutski preparati na bazi dimetikona koji se mogu nabaviti u svakoj apoteci, a i mogu se davati uz svaki obrok.

Važno je napomenuti da bilo kako dramatično izgledalo, ovi grčevi nisu ozbiljno stanje i ne zahtjevaju medicinski tretman. Po potrebi se može konslutovati pedijatar da bi se isključile neke ozbiljnije stvari odnosno potvrdilo da se radi običnim grčevima.

mm

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *