Ako ste trudni ove kućne poslove ne treba da radite!

trudnica kucni poslovi

Iako vam trudnoća vjerovatno teče u najboljem mogućem redu, postoje određeni poslovi koje iz brojnih razloga ne treba da obavljate u tih 9 mjeseci života.

Veliki broj žena sa radošću radi generalku, odnosno sređuje kompletan stan, ali taj posao ipak radite samo povremeno.

Za razliku od toga, postoje i oni poslovi koje treba da zaobiđete u širokom luku jer predstavljaju opasnost kako za mamu tako i za njenu bebu.

Poslovi sa hemijskim sredstvima

Sadržaj:

Poslovi koji uključuju korišćenje različitih hemijskih sredstava, bilo da je riječ o čišćenju rerne, izbjeljivanju, ribanju kupatila ili ubijanju mrava, spadaju u red onih koje ne treba da obavljate. Razlog je sasvim jasan – sva ta srestva imaju jak i neprijatan miris, hemijske su smješe, i mogu biti opasne po zdravlje.

Potrudite se da prilikom čišćenja i spremanje imate prozore širom otvorene kako biste izvjetrili te štetne mirise, a osim toga nosite i rukavice jer oni nagrizaju kožu. Čitanje uputstva prije upotrebe je obavezno, a tokom trudnoće probajte birati sredstva koja su na prirodnoj bazi.

Premiještanje i podizanje teških predmeta

Za vrijeme trudnoće ne treba da premiještate namještaj i prenosite druge teške predmete. Tu ubrajamo čak i prenatrpane kese koje žene često same nose iz prodavnica.

Kičmeni stub svakako trpi veliko opterećenje jer dolazi do povećanja tjelesne težine, a posljednje što želite je dodatno opterećenje. Držanje se u potpunosti mijenja tokom trudnoće, a centar za ravnotežu se pomijera naprijed ako u tom periodu budete pomijerali ili podizali teške stvari.

Brisanje prašine

Začudili ste se? Znamo. Ali prašina je najbolje utočist za brojne toksine koji se nalaze u vašem domu. Istraživanja su pokazala da postoji čak 35 zagađivača u testiranim uzorcima prašine, pri čemu su neki veoma štetni. Predlažemo da prašinu čistite usisivačem, a namještaj brišete krpom od mikrofibera. Krpa treba da je vlažna, a filteri na usisivaču redno promijenjeni.

Uklanjanje životinjskog izmeta

Znamo da svoje ljubimce volite, pod uslovom da ih imate, ali čišćenje mačijeg pijeska i psećeg izmeta po kući je nešto što se nikako ne preporučuje trudnicama. Tako se izlažete brojnim parazitima i mikrobima. Moguće je da dođe do zaraze toksoplazmozom, infekcije koju prenose paraziti a koja se nalazi u izmetu mačke. Ako morate ovaj posao da završite, obavezno koristite rukavice i nakon obavljenog posla dobro operite svoje ruke.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *