Problemi sa grudima nakon dojenja

problemi sa grudima dojenje

Predivna veza koju stvarate sa vašom bebom dok je dojite je kao nijedna druga. I stručnjaci se slažu da je majčino mleko idealno za vašu bebu. Ipak, problemi sa grudima poslije dojenja su uobičajeni, u rasponu od nejednakih dojki do deformisanosti grudi.

Tkiva dojke su konstantno izložena različitim nivoima estrogena i progesterona. To su hormoni koji se mijenjaju tokom menstruacije, trudnoće, dojenja, kao i menopauze. Tokom vašeg života – ali posebno tokom trudnoće i kada dojite – veličina i oblik vaših grudi se može značajno promjeniti.

Veličina grudi je određena količinom masnog tkiva u vašim grudima. Laktacija stvara gušće tkivo u dojkama, a poslije dojenja, masno i vezivno tkivo vaših dojki  se može promijeniti. Vaše grudi se možda neće vratiti u svoju veličinu ili oblik prije dojenja. Grudi nekih žena će ostati veće, a kod drugih će se smanjiti, a to da li su opuštene ili punog oblika može da bude rezultat genetike, debljanja tokom trudnoće, a i starenja kao rezultata dojenja.

Zašto je bitno noćno dojenje i kako ga izdržati?

Da li dojenje uzrokuje opuštene ili spljoštene grudi?

Sadržaj:

Postporođajna involucija grudi je termin koji opisuje smanjenje struktura za proizvodnju mlijeka u dojkama na svoju veličinu prije trudnoće kada to više nije potrebno, ali kada dojite, protok mlijeka može rastegnuti kožu i tkiva dojke do određenog stepena. To kod nekih žena stvara neku vrstu “praznog” ili “izduženog” izgleda grudi. To je uobičajen problem nakon dojenja, ali to je kozmetički, a ne pravi medicinski problem.

5 savjeta za dojenje u javnosti

Žene se često plaše da će dojenje  pruzrokovati opuštanje grudi, ali studija iz 2007. je pokazala da  nije samo dojenje krivac za to. Ostali faktori koji mogu promjeniti izgled vašihgrudi više od dojenja uključuju:

 • ITM – indeks tjelesne mase, procenat vaše tjelesne masnoće
 • broj trudnoća, koje ste imali
 • velike grudi prijetrudnoće
 • starost
 • istorija pušenja

Može li dojenje izobličiti grudi?

Svaka dojka je nezavisna nakon. Dakle, ono što se dešava jednoj dojci tokom dojenja ne mora da znači da će se desiti drugoj. Zastoj mlijeka za vrijeme dojenja, na primjer, koje je uzrokovano zakrčenim krvnim sudovima u grudima, je uobičajen tokom dojenja. Nakon što se taj problem riješi, može se desiti da jedna dojka ostane malo izobličena. Ali opet, to je obično kozmetički, a ne medicinski problem. S druge strane, mrežanje ili naboravanje vaše dojke može biti znak postojanja neke kvržice unutar dojke. To treba da ocijeni vaš doktor.

Dojenje i dohrana adaptiranim mlijekom

Da li su asimetrične ili nejednake grudi posljedica dojenja?

Tkiva dojke se protežu sve do vašeg pazuha. Dakle, kada tkiva dojke nabubre od mlijeka, a zatim se opet smanje posle dojenja, konture vašeg poprsja se mogu promjeniti. Mnoge žene imaju nejednake grudi prije trudnoće, kao i posle dojenja. Moguće je da se jedna dojka povrati u svoju veličinu prije trudnoće nakon dojenja, dok druga ostane veća, ili se objesi, ili spljošti više. Neke žene završe sa jednim dojkom za broj manjom ili većom od druge poslije dojenja i jednostavno nauče da vole tijelo koje je hranilo njihove bebe – bez obzira na njihov oblik

Trebam li se podvrgnuti pregledu zbog problema sa grudima ako dojim?

Većina problema u vezi sa grudima nakon dojenja su kozmetičke promjene, a ne pravi medicinski problemi. Ali pametno je da nastavite sa redovnim pregledima, kako bi bili sigurni da su vaše grudi zdrave.

 • Samopregled grudi je jednostavan način da pratite zdravlje vaših grudi i njihove promjene. Ako to možete uraditi opušteno, pregledajte svoje dojke jednom mjesečno, čak i dok dojite. Posebno je važno da pregledate vaše dojke tokom mjeseci nakon prestanka dojenja kada dolazi do promjene oblika i veličine grudi. Obavjestite vašeg doktora o bilo kakvom čvoriću ili neuobičajenom iscjedku iz bradavice. Većina čvorića su benigni (nisu kancerogeni). Ali bi trebali biti skenirani da bi se isključio rak dojke.
 • Pregled dojki od strane ljekara, koji može procijeniti da li problem sa dojkama poslije dojenja zaslužuje medicinsku pažnju. Vaš doktor bi trebao izvršiti pregled dojki jednom godišnje, ili svaki put kada primjetite uobičajene promjene na dojkama poslije dojenja.
 • Mamogram (rendgen dojki) može dijagnostikovati čvorić, koji je suviše mali da bi ga vi osjećali. Ako imate problem u grudima nakon dojenja, vaš doktor vas može uputiti na mamografiju odmah, umjesto da čekate svoj redovni mamografski pregled jednom godišnje ili svake druge godine. Takođe je bezbjedno obaviti mamografski pregled dok dojite, ako vam je potreban. To neće uticati na vaše mlijeko ili zdravlje vaše bebe.

10 savjeta za dojenje

Posjetite svog doktora ako imate bilo koji od ovih problema s dojkama:

 • groznicu ili simptome gripa, što bi moglo ukazivati na infekciju dojki (takozvani mastitis)
 • bolne grudi (više od neprijatnosti vezane sa dojenjem)
 • namrežavanje ili naboravanjevaše dojke
 • neobičan sekret iz bradavice, ili krvarenje iz bradavice
 • osip na grudima
 • crveni, bolni čvorić koji može biti vruć na dodir, što bi mogao biti začepljen mliječni kanal
 • uvlačenje bradavica (unutra)
 • čvorić u dojci

Pozitivna napomena: Dojenje zapravo smanjuje vaš rizik od raka dojke. Žene koje nikada nisu dojile imaju nešto veći rizik od ove bolesti.

Kako se deformisane ili asimetrične grudi liječe?

Kada se veličina ili oblik grudi radikalno promjene nakon dojenja, neke žene razmatraju mogućnost kozmetičkog operativnog zahvata. Podizanje grudi, takozvana mastopeksija, se može izvršiti radi smanjenja opuštenosti i da promijenite položaj bradavice i areole (tamni krug oko bradavice) naviše na grudima. Detaljna procjena od strane kvalifikovanog plastičnog hirurga, koja uključuje i kompletnu istoriju zdravlja dojki, savetuje se prije nego što se odlučite za operaciju.

Grudnjaci za dojenje: kako ih odabrati?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *