Koji dio dana je najsigurniji za porođaj?

trudnica kontrakcije porodjaj

Iako se vrijeme porođaja suštinski ne može isplanirati, naučnici tvrde da su otkrili koji sati se smatraju najsigurnijim za porođaj.

“Američki časopis za akušerstvoi ginekologiju” objavio je stidiju koja je otkrila da se idealno vrijeme porođaja ne određuje prema mamama i bebama, već doktorima koji su na dužnosti.

Doktor Džejms Skot, koji je vanredni profesor na Univerzitetu u Teksasu radio je na ovom istraživanju. Kako kaže, “postoji puno studija koje su se bavile time koje vrijeme je najidealnije za porođaj, međutim malo ko je uzimao u obzir umor doktora”.

U vremenskom rasponu od 5 godina, tačnije od januara 2008. do oktobra 2013. naučnici su analizirali 24506 porođaja i to u onim porodilištima gdje su se radile smjene od 12 sati.

Iako rezultati nisu pokazali razliku između dnevnog i noćnog porođaja, niti razliku između vaginalnog porođaja i carskog reza, istraživači su otkrili da pažnja doktora ipak popušta pred kraj smjene.

To znači da su doktori najmanje koncentrisani nakon 9 sati rada, a u takvim uslovima su se često dešavale i određen komplikacije. Osim toga, interesantan podatak je i taj da se rizik smanjuje u posljednjih dva sata smjene doktora.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *