Važnost Rh-faktora u trudnoći i mogući problemi

rh faktor trudnice

Rh-faktor je, laički objašnjeno, plus i minus koji se nalazi pored krvne grupe. U slučaju negativnog Rh-faktora mogu nastati problemi u trudnoći kada dođe do kontakta između krvi majke i bebe.

Srećom, to se u pravilu ne dešava, međutim ukoliko određeni problemi dovedu do toga, dijelovi djetetove krvi u majčinoj se registruju kao strane tvari za koje organizam stvara antitijela. Navedena mogu ući u djetetov krvotok i uništiti crvena krvna zrnca, izazvati anemiju i dovesti do poteškoća u radu vitalih organa bebe.

Zaista je mali postotak trudnica kod kojih se ovo desi, a to su uglavnom slučajevi za vrijeme porođaja, tokom odvajanja i izlaženja iz same posteljice. Opasnost za miješanja majčine i djetetove krvi u tom trenutku ne može stvarati probleme datom djetetu, ali je potencijalno opasno za sljedeću trudnoću.

Iz navedenih razloga sve Rh-negativne rodilje koje rode Rh-pozitivno dijete moraju primiti Anti-D imunoglobulin injekciju, i to 72 sata nakon porođaja. Ona će spriječiti stvaranje antitijela u krvotoku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *