Aktivnosti za djecu po uzrastima

igranje sa djecom

Djeci je potrebna stalna pažnja, oslobađanje energije, zabava i stimulacija. To je razlog zašto je važno da se praktikuju kućne aktivnosti za djecu. Nije potrebno imati komplikovane ili skupe igračke da biste ih  zabavili, dovoljno je samo malo mašte. Izlaskom iz rutine i iskorištavanjem dobre doze zabave, zajedno možete provesti ugodan trenutak sa svojom djecom i ojačati vezu koja vas ujedinjuje.
U ovom članku predlažemo neke kućne aktivnosti za djecu koje će ih zabaviti i stimulisati da uče.
Kada morate da birate kućne aktivnosti za djecu zapamtite da će, u zavisnosti od godina, vaša djeca imati različite interese i uvek treba da usmjerite pažnju na njihove potrebe.

Aktivnosti za bebe od 6 do 12 mjeseci

Sadržaj:

U ovoj fazi, roditelji trebaju samo da posmatraju, a djeci daju slobodu da istražuju svoj svijet, poštujući njihovo vrijeme učenja.

Muzički instrumenti

Prva godina djeteta je važna prekretnica. Najtraženije igračke u ovom dobu su one koje stimulišu pokret i one koje mu dopuštaju da emituje zvukove. Kod kuće je na raspolaganju mnogo resursa pomoću kojih možete izgraditi improvizovane muzičke instrumente za djecu koji stimulišu muzikalnost i osećaj za ritam. Iskoristite šerpe i posude različitih materijala jer će svaki materijal proizvoditi različit zvik.

Senzorne knjige

Dijete u ovoj starosnoj grupi je naučilo neke svakodnevne pokrete kao što je opraštanje rukom ili pružanje ruku da bi ga neko uzeo. Ono uspjeva da prenese objekat iz jedne ruke u drugu i privlače ga igre koje stimulišu jezik. Roditelji mogu da čitaju knjige, razgovaraju sa djetetom, pozivaju ga da imitira zvukove životinja. Moglo bi biti veoma korisno ponuditi djeci senzorne knjige (tihe knjige) koje nisu ništa drugo do male tkanine koje dijete može gledati, dodirnuti i istražiti. Izrada senzorne knjige je veoma jednostavna, potrebno vam je malo tkanine i mnogo mašte u izgradnji stranica. Za djecu ove starosne grupe senzorne knjige mogu sadržati sastavljanje formi, kombinovanje boja ili prepoznavanje životinja.

igra za bebe

Kutija sa blagom

U ovom periodu bebe počinju istraživati i male predmete, a stimulšu ih igračke s kojima mogu imati interakciju. Kutija sa blagom je savršena razigrana aktivnost za ovu starosnu grupu (6-10 meseci) i sastoji se u tome da djetetu damo pletenu korpu ispunjenu mnogim “nestrukturiranim” objektima, odnosno veoma jednostavnim predmetima napravljenim isključivo od prirodnih materijali: drvo, metal, guma, papir, tkanina, koža, krzno, karton. Plastiku je bolje izbjegavati. Djeca koja sjede ispred korpe treba da imaju slobodu da istražuju predmete rukama, pa čak i ustima. Kada se istraživanje određenog objekta završi, dijete će izabrati drugo. Odrasla osoba ne smije da interveniše, već samo da bude prisutna i da garantuje spokojstvo svojim prisustvom. Djeca će biti veoma fokusirana i zainteresovana dugo vremena.

Aktivnosti za djecu od 1. do 3. godine

U ovoj fazi sve postaje izazov. Mališani počinju da stiču prve fizičke sposobnosti i žele da ih sprovedu u praksu, ništa ih ne može zaustaviti. U ovoj starosnoj grupi djeca su veoma aktivna, puna radoznalosti i želje da istražuju svijet oko sebe. Počinju da budu nezavisni, ali ipak ne znaju kako da se povežu sa drugom djecom svog uzrasta, tako da više vole da se igraju sa odraslima. Mališani počinju da se druže kroz posmatranje, te su stoga najprikladnije aktivnosti sljedeće:

Montessori tabla

Jedan od najpoznatijih i najrasprostranjenijih materijala Montessori metode su Montessori table, koji se mogu predložiti svim uzrastima, čak i na različite načine. Montessori table su jednostavni paneli u kojima djeca mogu pronaći različite aktivnosti. Oni su generalno savršeni za približavanje djece praktičnom životu i za učenje svakodnevnih gestova. U ovoj starosnoj grupi mogu biti korisne table sa više aktivnosti ili one fokusirane na samo jednu vrstu aktivnosti pritisnite, otvorite, zatvorite, zavijte, odvrnite). Prednost Montessori table je što ima neograničene mogućnosti i na nju možete staviti sve što želite.

aktivnosti za djecu

Rastavite i ponovo sastavite

Naučite svoju decu kako objekti rade i kako se razlikuju po obliku i veličini. Nije potrebno kupovati nikakve igračke, kod kuće možete pronaći mnogo predmeta koji mogu poslužiti igri. Na primjer, možete koristiti cjedilo i pozvati dijete da stavi tanke materijale (kao što su slamke, čačkalice ili špagete) u rupe. Ova aktivnost je savršena za poboljšavanje razvoja fizičke koordinacije. Još jedna korisna i zabavna aktivnost je da dijete stavlja dugmad ili obojene tokene u “kasicu prasicu” koju možete da napravite od tegle.

Igra pretakanje

Pretakanje je vježba korisna za usavršavanje fine motorike i odlična aktivnost za stimulisanje autonomije djeteta. Ova igra ima neograničene mogućnosti počev od vrste kontejnera (posude, tegle, boce, čaše), materijala koji se premješta (brašno, sjemenke, mahunarke, pirinač, tjestenina, tekućine) pa sve do instrumenta za prijenos (ruke, kašike, klješta, šprice, kapaljka). Izbor jednog tipa vežbe u odnosu na drugi zavisi od starosti i sposobnosti djeteta.

Aktivnosti za djecu od 4 do 6 godina

Tokom predškolske faze igre koje stimulišu sposobnost učenja se mnogo koriste jer se poteškoće vezane za učenje mogu povećati ili smanjiti u zavisnosti od sposobnosti djeteta. Ličnost djeteta ima temeljnu ulogu s obzirom na to da neko preferira fizičku i aktivnu aktivnost, dok drugi reaguju pasivnije. Ako želite da razvijete vizuelnu memoriju ili prostornu orijentaciju vašeg djeteta, predstavljamo neke aktivnosti koje će vam omogućiti da to učinite na zabavan način:

Šta je u kutiji?

Kao što ime sugeriše, cilj igre je pokušati pogoditi različite predmete koji su prethodno sakriveni u kartonsku kutiju. Uzmite kartonsku ili plastičnu kutiju, važno je da ona nije transparentna i u nju sakrijte nekoliko predmeta iz svakodnevnice. Možete staviti voće kao što su jabuke ili banane, svijeće, knjigu, olovke, kopču za kosu, torbu. Ukratko, ideje su neograničene. Prošetajte po kući i uzmite stvari koje djeca poznaju i stavite ih u kutiju. Kada se svi predmeti sakriju vrijeme je da igra počne. Jedno po jedno dijete će se približiti kutiji i, stavljajući ruku unutra, zgrabiće predmet i pokušati da pogodi šta je to. Veoma je važno da ne vire i ne vade predmet iz kutije. Čim dijete da ime misterioznom objektu, biće moguće izvući ga iz kutije i proveriti da li je odgovor tačno ili ne.

 djecija igra

Lov na blago

Klasik koji zabavlja odrasle i decu. Štaviše, moguće je napraviti beskonačne varijacije u zavisnosti od prostora, učesnika i onoga što želite da promovišete. Sakupite razne male objekte i sakrijte ih. Zatim nacrtajte mapu i tabelu bodova za svaku pronađenu stavku. Kada sve bude spremno dajte djetetu upute kako igra funkcioniše. Možete mu pomoći da pronađe put sa “hladnom” (daleko) i “vrućom” (blizu) tehnikom. Konačna nagrada može biti pregršt slatkiša, koje ćete nazvati “blago”.

Tragovi na pjesku

Uzmite tacnu ili tepsiju sa visokim rubovima i napunite je brašnom ili pjeskom. Pozovite dijete da slobodno pravi tragove na pjesku. Kasnije ga zamolite da nacrta slova koristeći štapić. Ova vježba je od velikog značaja u pripremi za pisanje i čitanje, razvija ručne vještine i kontrolu pokreta.

igra u pjesku

Aktivnosti za djecu od 6 do 7 godina

Počevši od 6. godine igre postaju pojačanje onoga što uče u školi, pomažući im da kontrolišu svoje emocije, razvijaju svoju ličnost, stvaraju autonomiju i poboljšavaju samopoštovanje. Evo nekoliko primjera aktivnosti koje možete da uradite sa svojom djecom u ovoj starosnoj grupi:

Trčanje sa preprekama

Ako imate dovoljno prostora staza sa preprekama je idealna za lijepo popodne. Sva djeca formiraju stazu postavljanjem različitih objekata za prepreku. Trebaće vam kutije, jastuci, lutke i sve što nije opasno ako djeca padnu.
Kada se sve pripremi, djeca idu na svoja mesta. Poštujući pravila igre dok čekaju na red djeca će osmišljavati plan, a odrasli imaju zadatak da mjere vrijeme štopericom. Spretnost, brzina i motoričke sposobnosti će doći do izražaja.

aktivnosti za predskolce

Društvene igre

Ovo je idealno doba za uvođenje društvenih igara jer djeca mogu razumjeti i asimilirati pravila. Mnoge koristi se dobijaju iz ovih aktivnosti uključujući: učenje čekanja na red (čini se lakim, ali često stvara konflikte) i razmišljanje o strategijama za pronalaženje rješenja za probleme i pobjedu.

Care, care gospodare

Ova igra je vjerovatno mnogima poznata. Djeca stoje ispred vas u prostoriji, najmanje osam koraka dalje. Prozivajte ih redom po imenu i recite im koliko koraka će morati učiniti i kako. Na primjer: napravi 2 koraka slona, napravi 4 koraka miša. Djeci će biti jako zabavno da oponašaju životinje, a kako bi igra trajala duže recite da korak meduze znači korak unazad.

Nekoliko savjeta za aktivnosti za djecu

Kada je igra starije djece u pitanji imajte na umu ove stvari:
– Kombinujte igre koje pogoduju razvoju ili upotrebi različitih sposobnosti.
– Promovišite učešće grupe i integraciju među djecom.
– Uvijek koristite pozadinsku muziku ili izmislite jednostavne pesme koje svako može da nauči.

Učestvovanje u aktivnostima za djecu je zaista zabavno vrijeme za sve. Osim toga, uvijek je moguće prilagoditi starije igre trenutnoj stvarnosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *