Ritmička gimnastika – najbolji sport za djevojčice

ritmicka gimnastika za djecu

Iako suštinski podjela na muške i ženske sportove ne postoji, opet se nekim aktivnostima više bave djevojčice nego dječaci. Jedna od takvih, a koja je izuzetno dobra i korisna, jeste i ritmička gimnastika.

Ritmička gimnastika je preporučena već u 4. godini života djevojčica, tim više jer je poželjno da fizička aktivnost bude sastavni dio dječijeg života. Bavljenje sportom je veoma korisno i bitno za pravilan psiho-fizički razvoj vašeg djeteta, a uz to moguće je da se otkriju talenti za koje niste znali da postoje.

Sama korist od bavljenja nekim sporotm je višestruka. Vaše dijele se uči znanjima i vještinama koje može primijeniti u različitim poljima života, a uz to stiče osjećaj odgovornosti i postojanja obaveza. Sama gimnastika je, uz sve to, idealna za održavanje kondicije i otkrivanje ženstvenosti.

Generalno gledano, gimnastika ima sedam grana, a samo jedna od njih je ritmička. Ipak, svaka je podjednako dobra i to za djecu oba pola. Treniranjem se, između ostalog, stvara osnova i za bavljenje drugim sportovima.

Elementi ritmičke gimnastike sastoje se iz niza pokreta koji su vješto ukomponovani sa muzikom. Uz sve to koriste se i rekviziti poput obruča, vijače, trake, lopte, čunjeva i dr, koji omogućuju dodatni sklad i gracioznost kod djevojčica.

Redovni treninzi učiniće da vaše dijete ima pravilno držanje, dobre motorike i koordinaciju pokreta. Odličan je način i za oslobađanje kreativnosti plesnih pokreta i prelaženje granica mogućnosti – kako fizičkih tako i onih mentalnih.

Ovaj sport potiče iz Švedske i u početku se zvao estetska gimnastika. Ideja je bila da se spoji umjetnost i sport kroz graciozne pokrete koje karakterišu ovu aktivnost. Vremenom je uslijedio rast popularnosti, a nedugo nako toga otvorena je prva škola u Berlinu gdje su se počeli koristiti rekviziti.

Iako izgleda jednostavno, ritmička gimnastika je veoma zahtjevan i težak sport. Traži mnogo truda, strpljenja ali i ljubavi. Rezultati mogu doći tek s vremenom, nikako preko noći. Spada u red rijetkih sportova koje karakteriše ljepota pokreta i izvođenja vježbi.

Gimnastičarke se međusobno takmiče, ali zajedno vode računa da napreduju i svoje sposobnosti dižu na viši nivo. A sama dinamika i stil određuju se prema ličnosti i senzibilitetu djevojčice, ali i rekvizitima koje koriste.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *