Babinje

babinje

Babinje su period kada se majka oporavlja od porođaja i uspostavlja psihičku komunikaciju sa djetetom. Mogu biti fiziološke i patološke, u zavisnosti od toga da li uzrokuju komplikacije ili ne. Svaka majka trebala bi znati šta se dešava nakon njenog porođaja, odnosno u periodu babinja.

Babinje (Puerperijum)

Sadržaj:

Babinje ili puerperijum je period koji započinje odmah poslije završetka trećeg porođajnog doba i traje do isteka šeste poslije-porođajne nedjelje. U ovom periodu organizam majke se oporavlja od stresa nastalog zbog trudnoće i porođaja, uspostavlja se laktacija, dolazi do involucije genitalnih organa i uspostavlja se psihička veza sa novorođenčetom.

Ako babinje protiču uobičajno i bez komplikacija onda govorimo o fiziološkom puerperijumu,a ako se jave komplikacije onda govorimo opatološkom puerperijumu.

Fiziološki Puerperijum

Šta se dešava u organizmu žene poslije porođaja?

Već krajem prvog poslije-porođajnog dana dolazi do pada hormona posteljice. Respiratorni volumen porođene žene se vraća na normalu. Krajem prve poslije-porođajne nedjelje ukupan volumen krvi i periferni otpor su normalni i u tom periodu u krvi majke više se ne može dokazati humani horionski gonadotropin (hCG), hormon koji je inače karakterističan za trudnoću. Krajem trećag poslije-porođajnog mjeseca normalizuje se nivo holesterola i triglicerida, stanje bubrega, uretera i izgubi se gotovo 10 litara tkivnih tečnosti.

Genitalni organi koji su u trudnoći pretrpjeli promjene vraćaju se u prvobitno stanje i to se naziva involucija genitalnih organa.Vrijeme potrebno za involuciju zavisi od organa koji se posmatra.

Materica u trudnoći raste i uvećava se da bi na kraju trudnoće težila više od 1.000 grama. Neposredno poslije porođaja svojom najvišom tačkom ona se nalazi nešto iznad pupka. Već krajem prvog poslije-porođajnog dana spušta se ispod pupka, a težinom pada ispod 1.000 grama. Spuštanje materice i pad njene težine se i dalje nastavljaju tako da je krajem sedmog poslije-porođajnog dana ona teška oko 100 grama, a njena najviša tačka nalazi se dva poprečna prsta iznad stidne kosti. Krajem šeste poslije-porođajne nedjelje materica se vraća na svoju normalnu veličinu i konzistenciju i teška je 50 – 70 grama.

Vaginalni iscjedak u prvim nedjeljama puerperijum je normalna pojava. U početku je to svijetlo crveno vaginalno krvarenje – lohije (babinje pranje, babinji odliv, čišćenje). Lohije uvijek sadrže bakterije i zbog toga su infektivne na šta treba posebno skrenuti pažnju porodiljama. Potrebno je poznavati boju lohija u pojedinim poslije-porođajnim nedjeljama jer je to pokazatelj cijeljenja rane, odnosno površine na kojoj se nalazila posteljica. U prvoj poslije-porođajnoj nedjelji lohije su crvene (lat. 1osk1a gidga). U drugoj poslije – porođajnoj nedjelji lohije su braonkaste – mrke (lat. 1osMa ji&sa). U trećoj poslije-porođajnoj nedjelji lohije su žućkaste (lat. 1osMa J1aga). U četvrtoj poslije – porođajnoj nedjelji lohije su vodenasto serozne (lat. 1osMa aNja). Poslije četvrte poslije-porođajne nedjelje prestaje stvaranje i isticanje lohija.

Kada se ponovo uspostavlja funkcija jajnika?

Kod porodilja koje doje u periodu punog dojenja postoji izostanak menstruacije (amenoreja). Prvu menstruaciju treba očekivati 6 – 8 nedjelja po prestanku dojenja, mada se može desiti da se menstruacija pojavi i ranije.

Kod porodilja koje ne doje prvo sazrijevanje folikula može se očekivati u periodu od 3 – 6. poslije- porođajne nedjelje, a prva menstruacija od 5 – 10. poslije-porođajne nedjelje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *