Normalna poslijeporođajna stanja

poslije porodjajna stanja

Porodili ste se i osjećate razne neugodnosti – učestalo mokrenje, bolove ili hemoroide? To je normalno stanje poslije porođaja, bitno je samo na pravi način ga tretirati.

Bolovi podnu trbuha su posljedica poslije-porođajnih materičnih kontrakcija i ako je potrebno mogu se ublažitim blagim analgeticima.

Bolovi od epiziotomije se takođe ublažavaju blagim analgeticima, dobrim se pokazalo i stavljanje hladnih obloga (kesa sa ledom) u prva 24 časa što smanjuje mogućnost nastanka perinealnog edema.

Zatvor (opstipacija) je česta pojava u babinjama, a ublažava se tečnom ishranom i uzimanjem dovoljne količine tečnosti što je neophodan preduslov da bi došlo do formiranja normalne stolice.

Hemoroidi (šuljevi) su relativno česta pojava u babinjama. Normalno formirana i meka stolica kao i redovno pražnjenje crijeva su preduslovi u borbi protiv nastanka hemoroida.

Mokrenje može biti problematično poslije porođaja ako se radi o hipotoničnoj mokraćnoj bešici. Potrebno je vrijeme za oporavak, ali su izuzetno rijetko potrebne povremene kateterizacije, a još rjeđe stalni kateter.

Profilaksa trombo-embolijeje stalni zadatak porodilje. Čim opšte stanje dozvoli potrebno je ustajanje iz kreveta i kretanje. Ako postoji povećan rizik od nastanka trombo-embolijskih bolesti (debljina, šećerna bolest, trombo-embolijske bolesti u anamnezi itd.) preporučuje se nošenje gumiranih (kompresionih) čarapa.

Zastoj mlijeka nastaje kada dođe do nepotpunog pražnjenja pojedinih dijelova dojke. Dojka postaje tvrda i bolna, a može da dođe i do blagog povišenja temperature. Lokalno treba staviti tople obloge i isprazniti dojku.

Prekidanje dojenjaje ponekad potrebno iz raznih razloga (kasni pobačaj, mrtvo- rođenost, smrt novorođenčeta, teške bolesti majke itd).

Sprečavanje dojenja koje nije ni počelo – primarna ablaktacija se postiže restrikcijom tečnosti, podizanjem dojki i uzimanjem medikamenata (brom- kriptin) u trajanju od najmanje 14 dana. Ako je dojenje počelo, a treba ga prekinuti – sekundarna ablaktacija terapijski postupak je isti kao i kod primarne ablaktacije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *