Bolovi u stomaku tokom trudnoće

bolovi stomaka u trudnoci

Veliki broj trudnica osjeća neki vid bolova u stomaku. Neki su jači, neki slabiji, nisu svi ni istog porijekla, a danas ćemo napraviti razliku i objasniti one koji treba da vas brinu i one koje možete zanemariti.

Bolovi u stomaku tokom trudnoće su sasvim normalna i česta pojava. Ukoliko se javljaju kao povremena nelagodnost, onda ne treba da budete zabrinuti jer je taj vid potpuno bezazlen. Ipak, može biti i znak nečega ozbiljnijeg. Upravo zato ćemo vam u nastavku opisati najčešće uzroke bolova u trudnoći. Svakako, naglašavamo to sada i naglasićemo opet – nikada nemojte dijagnozu uspostavljati sami.

Ukoliko osjetite grčeve, bolove sa krvarenjem, iscjetkom, temperaturom, groznicom, ako osjetite neugodnost tokom mokrenja ili mučninu praćenu povraćanjem – posavjetujte se sa doktorom. Njegov stav i zvanični nalazi su ti koji jedini zasigurno mogu definisati šta vam je u datom trenutku i kako da riješite nastali problem.

Bolovi u trudnoći koji su opasni i njihovi uzročnici

Sadržaj:

U nastavku ćemo izložiti uzročnike bolova u stomaku tokom trudnoće koji spadaju u kategoriju opasnih i na koje morate obratiti posebnu pažnju. Ima ih više, različitog tipa, iako su simptomi često veoma slični. Svakako, bitno je da djelujete brzo ukoliko dođe do bilo kog tipa.

bolovi u stomaku tokom trudnoce

Izvanmaterična trudnoća

Vanmaterična odnosno izvanmaterična trudnoća je takvo stanje u kom se fetus zametne u dio van materice, uglavnom u jajovodu. Ovo stanje može dovesti do jakih bolova koji su praćeni drugim simptomima u ranom periodu trudnoće.

Činjenica je da se izvanmaterična trudnoća mora liječiti na vrijeme kako ne bi životno ugrozila samu trudnicu. Neki od simptoma koji su prisutni ako je riječ o ovakvoj trudnoći su: bol, osjetljivost stomaka i karlice, krvarenje ili iscjedak (crvene ili smeđe boje, povremeni i konsantni), bol koju intenzivira pojačana aktivnost ili ona koja se javlja za vrijeme kašlja zbog pomijeranja crijeva, kao i bolovi u ramenima.

Ukoliko su prisutni navedeni simptomi, obavezno otiđite kod doktora. Ovo stanje može biti i te kako rizično za trudnicu. A ukoliko je krvarenje jako, osjetite ubrzan puls, nesvjesticu i počnete gubiti boju – pozovite hitnu.

Spontani pobačaj

Spontani pobačaj predstavlja gubitak ploda koji se desi najkasnije do 20 nedjelje trudnoće. Prvi simptom koji se pojavljuje jeste pojava vaginalnog isjetka ili krvarenje, a to je praćeno bolovima u stomaku koji traju i do nekoliko dana.


Pročitaj više: Računanje trudnoće po sedmicama


Samo krvarenje može biti veoma obilno ali i blago, a i bolovi se razlikuju od slučaja do slučaja. Nekada su povremeni, nekad stalni, neko osjeti oštru bol, a neko pak blagu. Svakako, više će se osjećati kao neki vid pritiska na karlicu ili boli u leđima.

Ukoliko imate krvarenje koje je praćeno bolovima, treba da se odmah bez odugovlačenja obratite doktoru.

Prijevremeni porođaj

Prijevremeni porođaj predstavlja otvaranje grlića materice uzrokovan kontrakcijama, a koje se dešava prije 37. nedelje trudnoće.


Saznaj više:

30. nedelja trudnoće

34. nedelja trudnoće


bolovi u trbuhu u trudnoci

U slučaju sljedećih pojava i simptoma, obavezno pozovite doktora ili babicu:

 • vaginalni iscjedak ili promjene u istom (rjeđi, vodenastiji, sličniji šlajmu ili krvav),
 • vaginalno krvarenje ili tačkice krvi,
 • bolovi u stomaku, poput menstrualnih, pri čemu se javljaju četiri ili više grčeva u toku jednog sata,
 • pritisak u predijelu karlice,
 • bol u donjem dijelu leđa.

Odvajanje posteljice

Odvajanje posteljice je izuzetno ozbiljno stanje koje može ugroziti i sam život trudnice. Ono nastaje u slučajevima kada se posteljica odvoji od materice, bilo djelimično bilo u potpunosti, prije nego se beba rodi.

Od simptoma najprije izdvajamo iznenadno krvarenje, iako u rijetkim slučajevima može da se desi i da u početku nema krvarenja. Može se pojaviti i iscjedak ili tačkice krvi, ili ukoliko pukne vodenjak onda i do pojave krvave tečnosti.

Osim svega toga, moguće je da je materica osjetljiva, pa da osjetite bol  leđima, kontrakcije, stalnu bol sličnu grču itd. A osim navedenog vjerovatno ćete osjetiti povećanu aktivnost vaše bebe.

Preeklampsija u trudnoći

Preeklampsija u trudnoći je veoma kompleksan poremećaj koji može uzrokovati velike promjene u krvnim sudovima i može uticati na brojne organe poput jetre, bubrega, mozga i posteljice.

Ovaj problem će biti dijagnostikovan ako nakon 20. nedelje trudnoće budete imali povišen pritisak ili proteine u urinu. Simptomi koji se pojavljuju su nadutost područja ispod očiju, kao i otečenost lica, ruku, stopala i zglobova.

Pored svega navedenog, sa preeklampsijom se može pojaviti i jaka bol kao i osjetljivost u gornjem dijelu stomaka, ali i glavobolja, zamagljen vid, mučnina sa povraćanjem (ili bez), kao i pojava tačkica isped očiju.

Sve o mučnini u trudnoći te kako da se nosite sa njom pročitajte ovdje.

Infekcija urinarnog trakta

Činjenica je da su žene sklone, odnosno podložne, urinarnim infekcijama tokom trudnoće, a to pogotovo važi za onu bubrega.

bolovi u trudnoci

Pod simptome upale bešike uvršavamo sljedeće:

 • bol,
 • neugodnost,
 • peckanje za vrijeme nužde,
 • neugodnost u dijelu karlice,
 • bol u donjem dijelu stomaka,
 • potrebu za mokrenjem,
 • mutan urina
 • tragovi krvi u urinu,
 • neugodan miris.

Konkretan znak da se obična infekcija proširila na bubrege jeste temperature koja je propraćena groznicom, znojenjem, boli u donjem dijelu leža, mučnina sa povraćanjem ili bez i na kraju već spomenuti tragovi krvi u urinu.

Bolovi u trudnoći koji su bezopasni i njihovi uzročnici

Iako sve gore pomenute napomene izgledaju strašno i predstavljaju opasnost, postoje i bolovi koji se jave u predijelu abdomena tokom trudnoće a koji ne znače da je nastupila opasnost po zdravlje bebe ili trudnice. Primjer tome je podatak da se bol u stomaku može osjetiti nakon orgazma. Dok god nema nekih drugih bitnih simptoma, nema prostora ni za veliku brigu.

U nastavku vam donosimo primjere stanja u kojima trudnice mogu osjetiti bol u stomaku, a koji ne predstavljaju opasnost za bebu i trudnicu.

 • Osjećaj nadutosti i gasova, a razlog tom je što trudnoća uglavnom usporava probavu. Ova stanja mogu biti propraćena i povremenim bolovima.
 • Opstipacija je još jedan od razlog koji uzrokuju osjećaj boli u stomaku. Hormoni tokom trudnoće usporavaju prolazak hrane kroz probavni sistem, a materica vrši pritisak na rektum, što sve može uzrokovati zatvor.
 • Bol u ligamentima javlja se kao oštra i može se osjetiti u donjem dijelu stomaka, sa jedne ili obje strane, kao i u preponama. Uglavnom se pojavljuje u drugom tromjesečju kada se ligamenti rastežu i postaju deblji.
 • Bol tokom nagle promjene položaja za vrijeme ležanja, sjedenja ili kašljanja. Isto važi i za bol nakon dužeg perioda kretanja. Suštinski su bezopasni, ali ukoliko traju dugo i kontinuirano, čak i nakon odmora, obratite se doktoru.
 • Lažni trudovi, koji se zovu Braxton Hicks kontrakcije, počinju kao blago stezanje materice. Ukoliko se pojave prije 37. nedelje trudnoće one su nerednovne i manje bolne od onih pravih kontrakcija.

Kako olakšati bol?

Bolovi u stomaku tokom trudnoće znaju biti strašni i teško podnošljivi. Ovim tekstom smo vam pokušali razgraničiti situacije u kojima treba da hitno djelujete, jer predstavljaju opasnost po vas i dijete, od situacija koje su uobičajene i bezazlene.

Osim toga, u nastavku vam donosimo nekoliko prijedloga kako da ove bezbjednije bolove olakšate i umanjite koliko god je to moguće. Slijedite ova uputstva:

 • Stalno se krećite i po mogućnosti radite lagane vježbe kako biste uklonili bolove uzrokovane gore pomenutom nadutošću i gasovima.
 • Spremite toplu kupku ili se tuširajte nešto duže. Ili jednostavno stavite toplu oblogu na mjesto koje je bolno.
 • Pijte tečnost jer dehidracija može da izazove lažne trudove.
 • Kod lažnih trudova pomaže i ležanje, pa je poželjno da se umirite.

I na kraju, imajte na umu da uvijek treba da vodite računa o tome da se osjećate i hranite zdravo. Onako kako se osjeća majka, takav osjećaj ima i beba. Dok god ste aktivni, osim ukoliko doktor to zabrani, dok god jedete zdravo, probrano, pridržavate se savjeta doktora i određenih zabrana, poput one koja se tiče alkohola i cigareta, vaša beba bi trebala biti dobro.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *