Plodnost – odumiranje jajnih ćelija

plodnost i jajne celije

Žene preko tridesete moraju da požure ako žele da ostanu u drugom stanju. Od miliona jajnih ćelija preostaje samo jedan mali broj koji može da bude oplođen.

Biološki sat otkucava i diktira tempo plodnosti, a ženama već preko tridesete godine ističe vrijeme. Genetski je programirano kojom brzinom sat otkucava, koliko jajnih ćelija nosimo i kada će one biti potrošene. Pročitajte i 10 stvari koji treba da znate o trudnoći poslije 30. godine života.

Doktori reproduktivne medicine objašnjavaju kako svaka žena već u majčinoj utrobi dobije svoj individualni paket jajnih ćelija. Taj paket se sastoji od jedne do osam miliona folikula, u kojima se nalaze jajne ćelije. Na prvi pogled ova cifra izgleda velika, ali većina tih jajnih ćelija propadne.

trudnoca nakon 30

Istraživanja pokazuju da do puberteta preostane samo oko 400.000 folikula, ali da veliki broj njih na mjesečnom nivou atrofira ili odumre. Od 1000 folikula u toku jednog mjesečnog ciklusa veći broj nestane prije nego što uopšte dođe do ovulacije, kažu stručnjaci, a preostane ih samo petnaestak, koje se onda međusobno bore, koja od njih će da ovulira. Na kraju, samo jedna ili dvije folikule u toku jednog ciklusa uspješno ovulira. Do menopauze tj. posljednjeg menstrualnog ciklusa, žene u prosjeku dožive samo 400 ovulacija.

Šanse za trudnoću su sve manje

Ovaj “paket plodnosti” bi trebao, u prosjeku, da traje do 41. godine života, ali naravno da ovdje imamo mnoga odstupanja. Kod nekih žena se folikule potroše do 37. godine ili ranije, a kod drugih opet tek u 48. godini života, i to odprilike deset godina prije stvarne menopauze. Žene u prosjeku sa 51,4 godinom ulaze u menopauzu. Uz pomoć pretraga krvi i ultrazvučnih nalaza se mogu procijeniti tzv. “rezerve jajovoda”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *