Biranje imena za bebu: šta sve (ne) treba da radite

biranje imena za bebu

Drugo najčešće pitanje kojim će vam dosađivati većina ljudi iz okoline, nakon objavljivanja da ste trudni i upita na temu pola, jeste – kako će se beba zvati?

Na sreću ili ne, često ni sami roditelji nemaju odgovor na to pitanje, s obzirom da je ime bitno obilježje djeteta, nešto šta će ga pratiti tokom cijelog života.

Biranje imena za bebu ne čini se kao lagan zadatak,  a mi vam savjetujemo da dobro razmislite o tome kakvo ime ćete dati svom djetetu. U skladu sa tim, u nastavku možete pročitati šta treba a šta ne treba da radite prilikom odluke.

Izaberite ime koje budi emociju

Izaberite ime koje vam svaki put izmami osmijeh, koje izgovarate sa zadovoljstvom, koje vam je blisko i drago iz ovog ili onog razloga. Ukoliko vas to ime usrećuje, velike su šanse da će se dopasti i vašem djetetu.

Isprobavajte imena

Dok ste trudni možete razgovarati sa bebom i obraćati joj se nekim imenom koje vam je u užem izboru. Probajte i sa zapisivanjem imena, potpisivanja i izgovaranja naglas više puta zaredom. Ako vam ne dosadi – to je to. I ne zaboravite ga isprobati sa prezimenom u kombinaciji.

Nemojte slušati druge

Prijatelji i rodbina postaju prilično naporni u fazi odabira imena, pa počinju sa nizom prijedloga  i skoro nameću svoje zamisli. Nemojte slušati šta drugi govore i vjerujte svom instinktu.

Pronađite ime sa smislom

Postoji istraživanje koje kaže da djeca koja su dobila imena po nekim bitnim ličnostima, istorijskim osobama i drugim značajnim likovima pokazuju kroz život ambiciju da i sami učine nešto slično njihovom “prethodniku”.

Zabavite se

Biranje imena treba da bude zabavno, prije svega. Smijte se prijedlozima koji su krajnost i koje nikad ne biste izabrali, istražujte i uživajte u ovom divnom procesu.

Razmišljajte široko

Ne držite se strogih pravila okoline. Budite hrabri, odvažni i slobodni da izaberete ono šta vam intuicija kaže da je u redu, ali uvijek imajte na umu da će izabrano ime pratiti vaše dijete – zauvijek.

Nemojte odabrati ime vaše bivše/bivšeg

Bez obzira koliko lijepo ime imao vaš bivši partner, i dalje nije dobra ideja da svom djetetu date ime po njemu/njoj. Zaboravite na to.

Isprobavajte i usaglasite se

Imate dovoljno vremena da  se sa svojim partnerom dogovorite oko imena i da pređete na stotine njih. Nemojte o tome da raspravljate pred sam porođaj.

Kompromis je uvijek rješenje

Ako ne možete da se usaglasite, jer vaš partner želi jedno a vi drugo ime, jednostavno pronađite treće koje nijednom nije prvi odabir, ali oboma dolazi u obzir. Oko ovakvih stvari ne treba da se svađate, već da uživate u njima.

Srećno!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *