Kako pomoći bebi da lakše podrigne?

kako pomoci bebi da lakse podrigne

Ukoliko sa tim još uvijek niste upoznati, trebalo bi da znate da bebe tokom dojenja “progutaju” i mnogo zraka, a to dovodi do problema sa stomakom i grčeva. Zbog toga je važno da znate bebi pomoći u određenim trenucima.

Zbog viška zraka javlja se i često plakanje, pa je veoma bitno da bebe ili podrignu ili “izbace vjetar”, kako god. Ukoliko vaša beba nema problema sa ovim – sjajno, ali ukoliko ima, evo savjeta kako joj pomoći. Postavite bebu u neki od sljedećih položaja…

Uspravno preko ramena

Sadržaj:

Najpoznatija i najkorištenija metoda jeste upravo ova. Stomak bebe treba da bude na vašem ramenu, a sve vrijeme je poželjno da tapšete po leđima. Možete ujedno i da hodate sa bebom i da je ljuljuškate. Ako vam ne polazi od ruke, zamolite partnera da preuzme, jer možda uspije.

Potrbuške u krilu

Na krilo položite pelenu, a onda i bebu – potrbuške. Stavite je na svoje noge i jednom rukom pridržavajte ispod ruku, dok drugom trljate po leđima. Ukoliko uočite da bebi ne odgovara ovaj položaj, probajte sa drugim.

Sjedeći položaj sa podignutom bradom

Iako se čini neučinkovito, pomaže i kada bebu stvite u sjedeći položaj, pa potom naginjete naprijed, dok istovremeno podižete bradu. Leđa trljajte kružnim pokretima dlana.

Ležeći na ruci

Mnoge bebe vole kada ih namjestite na pregib lakta tako da im trbuh bude na vašem dlanu, a da pri tome trljate leđa drugom rukom. Bebina glava je u dlanu, palac sa jedne strane obraza, a ostala četiri prsta sa druge.

Pedaliranje

Najzabavnija tehnika zove se pedaliranje. Istežite bebinu nogu, dok u isto vrijeme drugu gurate blizu tijela – i obratno. Isto možete raditi i sa obje nogice zajedno.

Nožni prstići do nosa

Djetetove nožne prstiće primaknite nosu. Ne brinite, male bebe su veoma fleksibilne, pa ćete ih vidjeti da ovo rade i same. Za vrijeme ovoga možete pričati sa bebom ili joj pjevati. Prijaće joj ovi trenuci.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *