Da li ste se ikad pokajali što ste postali roditelj?

mama-beba-i-tata

“I ja se danas kajem što sam roditelj“.

To je rečenica koju je Holger Gajsler, portparol instituta YouGov, često čuo posljednjih dana, sprovodeći zajedno sa svojim kolegama ispitivanje među 2.045 roditelja. Pitanje je glasilo: „Da možete birati, da li biste se ponovno odlučili za dijete?“. Rezultat: 19 odsto majki i 20 odsto očeva je odgovorilo „ne“. Gajsler je rezultat ocijenio “kritičnim”.

Zašto neki roditelji smatraju da su loši?

Vaša beba neutješno plače već par sati, nekoliko uzastopnih noći, a vi ne uspevate da je umirite. Vaš dvogodišnjak se otima iz sve snage dok pokušavate da ga stavite u autosedište dok ga na silu niste vezali i izvikali se?

Vaš 4-godišnjak kenjka sve vrijeme vaše kupovine tražeći slatkiš za koji ste rekli da ne može da dobije, dok niste popustili?

Vaš tinejdžer poslije zabrane da ostane sa društvom do zore treskom lupa vratima “ti si najgora mama na svijetu”? Pozvali su vas iz škole da vas obavijeste da vaše dijete već nedjelju dana ne dolazi u školu ( o čemu vi ništa ne znate)?

Da li ste stvarno,  ako ne najgori,  onda… Loš roditelj?

Trenuci kada se kao roditelji osjećamo nesigurno, gnjevno, tužno, obeshrabreno i neuspješno nisu trenuci o kojima volimo da pričamo.

Ipak, ovakvi trenuci sasvim su normalni i uobičajeni  u životu svakog roditelja.

 

mm

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *