Epilepsija i trudnoća: svi rizici i savjeti koje treba da znate

trudnoca i epilepsija

Žene koje su bolovale od epilepsije godinama unazad živjele su u vjerovanju da ne mogu zatrudniti, odnosno potiskivale su tu želju zbog straha od komplikacija i svega šta se može desiti.

Danas, srećom, to nije tako. Više od 90% trudnica koje boluju od epilepsije mogu roditi zdravo dijete zahvaljujući ranoj i pravilnoj prenatalnoj njezi.

Ipak, postoji mnogo stavki na koje treba da se vodi računa, a koje vam donosimo u nastavku, zajedno sa odgovorima na pitanja koja su najčešće postavljanja.

Da li epilepsija otežava začeće?

Sadržaj:

Pitanje začeća je izuzetno bitno. Naime, pojedine žene sa epilepsijom imaju problem sa nepravilnošću menstruacija, ali i druge ginekološke probleme poput policističnih jajnika, a sve to zaista utiče na otežavanje zatrudnjivanja.

Osim navedenog, pojedini lijekovi za epilepsiju takođe umanjuju plodnost, a, sa druge strane, oralna kontracepcija može izazvati napad epilepsije, pri čemu i sama kontracepcija ima manju djelotvornost ukoliko je korištena uporedo sa antiepilepticima.

Djelovanje epilepsije na trudnoću

Začeće je samo prva problematika, a naredni stepenik je epilepsija i napadi nakon što ste zatrudnili. Žene koje imaju napade epilepsije često dožive komplikacije u trudnoći poput izražene mučnine u jutarnjim časovima, anemije, krvarenja, odvajanja posteljice iz materice prije vremena itd.

Tu ubrajamo i visok krvni pritisak i pojava bjelančevina u mokraći nakon 20. nedelje trudnoće (sve o računanju nedelje trudnoće pročitajte ovdje). A, nažalost, može doći i do prijevremenog poroda, poremećenog toka poroda i rađanja djeteta sa anomalijama ili izuzetno male težine.

Da li je epilepsija ista u trudnoći?

Kao i u svemu ostalom, svaka žena ima drugačiju reakciju na trudnoću, a za većinu napadi ostaju isti. Uglavnom se dešava da postanu rjeđi, iako je moguće i da se broj istih poveća ukoliko se vrši slabija kontrola i ne provode propisane procedure.


Pročitajte sve o epilepsiji kod djece.


Liječenje epilepsije u trudnoći

Činjenica je da na dijete može uticati bilo koji lijek, pa tako i oni koji se koriste za epileptične napade. Korišćenje bilo kakvih antiepileptičkih lijekova povećava mogućnost nastanka poremećaja, bilo da je riječ o nervima, kosturu, srcu, mokraćnim kanalima… Može doći do zaostatka u rastu i razvoju, nižem koeficijentu inteligencije, nepravilnostima lica itd.

Rizik porođajnih defekata iznosi 4-8% kod trudnoća tokom koji su korišćeni antiepileptički lijekovi i terapije. Najveći stepen rizika je u slučajevima uzimanja više od jednog lijeka i u veoma velikim dozama.

epilepticni napadi u trudnoci lijekovi

Međutim, problem je što bez terapije može doći do nekontrolisanih napada koji dovodi do manjeg dotoka kiseonika bebi, a zajedno sa tim raste i mogućnost pobačaja ili mrtvorođenja.

U nekolicini slučajeva žene se mogu skinuti sa terapije bez straha od posljedica, iako je u većinskom broju slučajeva sigurnije da se nastavi liječenje epilepsije i u trudnoći. Za smanjenje rizika preporučuje se propisivanja najsigurnije terapije – one koja je dozom prilagođena napadima i stanju trudnoće.

Ne postoji lijek koji ja najbolji za svakoga. Doktori ističu da se izbjegava upotreba valproata i u isto vrijeme konzumiranje više antiepileptičnih lijekova.

Tokom trudnoće i u kraćem vremenskom periodu nakon porođaja koncentracija lijekova u krvi može biti smanjena, a sa tim se povećava i rizik od napada. Zato doktori treba da nadziru koncentraciju i prilagođavaju dozu u svakom trenutku.

Trudnice konzumiraju folnu kiselinu jer ista sprečava nastanak defekata i poremećaja (mozak, kralježnica…). Na način na koji tijelo koristi pomenute utiču antiepileptici, pa je iz tog razloga preporučeno da se tri mjeseca prije začeća počne sa konzumacijom 5mg folne kiseline na dnevnoj bazi.

Bitan je i stil života i način ishrane, jer može u mnogome umanjiti broj napada koji se dešavaju, tako da preporučujemo da budete fizički aktivni i da regulišete unos namirnica. Često je savjetovana ketogena dijeta za epilepsiju, pa možete probati i sa njom.

Na kraju, zapamtite ono najbitnije – veći rizik i šteta za dijete može da nastane od nekontrolisanih napada epilepcije neko od bilo kakvog lijeka.

Planiranje trudnoće i pripreme?

Prije bilo kakvog pokušaja da ostanete trudni, treba da se napravi niz pregleda i detaljan plan trudnoće kod doktora koji će kontrolisati i nadzirati razvoj sve vrijeme.  Osim toga, potrebno je i obaviti pregled kod neurologa koji ispituje trenutno stanje epilepsije i eventualne promjene koje se mogu uraditi po pitanju terapije.

epilepsija i trudnoca trudnica

Slijedi i posjeta stomatologu i porodičnom doktoru, a lijekovi treba da se uzimaju kako su propisani, bez izmjene u dozama i korišćenja po vlastitom nahođenju.

Od velike važnosti je uspostavljanje zdravih navika u životu. To podrazumijeva zdravo hranjenje, konzumaciju prenatalnih vitamina, fizičku aktivnost, kontrolu stresa, dobar san, izbjegavanje cigareta, alkohola i droge, ali i kofeina.

Kontrole kod doktora

Tokom trudnoće žene često idu na kontrole, a postojanje epilepsije te posjete čini još češćim.  Žene koje boluju od epilepsije će, osim redovne kontrole koju rade sve trudnice, često kontrolisati koncentraciju lijeka u krvi i biohemijske parametre zbog eventualnih oštećenja jetre i bubrega.

Određuju se i razine AFP, EA, acetilkolinesteraze, radi EEG, a osim toga i kombinuju probiralni i tripleteti, a za neke trudnice i amniocenteza. U posljednjem mjesecu trudnoće, odnosno od 36. nedelje, poželjno je i korišćenje vitamina K kako bi se spriječili problemi krvarenja djeteta nakon porođaja.

planiranje trudnoce sa epilepsijom

Epileptični napadi u trudnoći?

Iako epileptični napadi suštinski mogu biti opasni po dijete, mnoge majke rode potpuno zdravu i normalnu djecu. Ukoliko se desi napad, potrebno je da odmah obavijestite svog doktora kako bi prilagodio terapiju i tako spriječio i smanjio mogućnost ponovnog napada.

U slučajevima kada se napadi javljaju u posljednjih mjesecima trudnoće, trudnice su najčešće prebačene na boravak u bolnici kako bi se mogao vršiti stalni nadzor.

Kao što smo već naveli, doktor tokom trudnoće pojačano nadzire stanje trudnice i djeteta. Čestim ultrazvucima se prati rast i razvoj, a u zavisnosti od okolnosti, preporučuju se i prenatalni testovi i genetsko savjetovanje koje omogućava da prije nego što zarudnite shvatite rizike i donesete pravu odluku.

Šta je s trudovima i porodom?

U većini slučajeva trudnoće sa epilepsijom dijete se rađa bez ikakvih komplikacija. Srećom, isti načini za smanjenje boli mogu se koristiti i u slučajevima kada trudnica boluje od epilepsije i kada nema pomenutih problema. Napadi se ne događaju često tokom samog porođaja, ali ukoliko do njih u nekom trenutku dođe, lijekovi se unose intravenozno.

Kada se desi da napadi traju duže, porođaj se može izvršiti carskim rezom, a ukoliko su napadi česti u posljednja tri mjeseca trudnoće, unaprijed se preporučuje elektivni carski rez kako bi se mogući rizici izbjegli.

Sumirano, žene sa epilepsijom ne treba da sputavaju svoju želju da rode. Sve je manji broj slučajeva u kojima se javljaju posljedice. Medicina generalno napreduje, pa tako i u ovoj sferi, a redovno praćenje stanja i prilagođavanje terapije pomaže da se kompletna trudnoća iznese kako treba.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *