Zablude o dojenju kojima ne treba da vjerujete

dojenje novorodjence ishrana

Broj zabluda i vjerovanja koje žene prenose jedna drugoj na temu trudnoće i odgoja je ogroman, a tu ubrajamo i one koje se tiču samog dojenje.

Neke su potpuno neistinite i izmišljene, spadaju u suluda vjerovanja koja nisu realna, a neke su prosto izobličene i modifikovane istine.

Kako bismo povukli jasnu granicu i rasteretili vas bespotrebne brige, u nastavku donosimo najveće zablude koje su često prisutne i prenošene.

→ Mlijeko nije odmah dobro za bebu

Potpuno pogrešna informacije jest ta da prvo mlijeko nije dobro za novorođenče. Gusto žućkasto mlijeko, zvano kolostrum, zadovoljava bebine potrebe u prvim danima po svim parametrima – i sastavom i količinom. Zato nema potrebe da dopunjavate podoje vještačkim mlijekom ili vodom koja je prethodno zaslađena.

→ Bebama trebaju i čaj i voda

Bebama ne treba čaj i voda, tako da se sa tim ne trebate zamarati. Mlijeko je sasvim dovoljno bebama u prvih 6 mjeseci nakon rađanja. Moguće je davati vodu ili čaj ukoliko se osim mlijeko daje i druga hrana, pa da se tako voda gubi stolicom, ili ako dođe do pregrijavanja organizma.

→ Bolesne bebe se ne doje

Potpuno pogrešno vjerovanje je i to da majke ne mogu dojiti bebe koje su bolesne. Potpuno suprotno – majčino mlijeko se aktivno bori protiv bolesti jer mamino tijelo proizvodi antitijela, a smanjuje se i rizik da će beba povraćati.

dojenje i dohrana

→ Mlijeko je loše kod malokrvnih majki

I malokrvne majke mogu normalno dojiti, tako da je i ovo samo jedna velika zabluda. Ipak, dojenje štiti od malokrvnosti jer utiče na odlaganje povratka menstruacije.

→ Majke nemaju dovoljno mlijeka za više beba

I majke koje su rodile više beba imaju dovoljno mlijeka za svaku, jer blizanci (na primjer) daju duplu stimulaciju za stvaranje dovoljno mlijeka. Jedini mogući problem je da majka zatreba praktičnu pomoć oko higijene i njege djece.

→ Sjedeći položaj je najbolji za dojenje

Položaj dojenja nije bitan, pogotovo ako se beba doji kada god želi, ako je zdrava i raste, a majku ne bole grudi. Najbolji položaj je onaj koji je udoban za oboje.

→ Porodilje i dojilje imaju ograničenja u ishrani

I ovo je zabluda. Ne treba uvoditi nikakva ograničenja. Majke treba da jedu raznovrsno, bogato voćem i povrćem. Naravno, bitno je samo da je zdravo, odnosno nije poželjno konzumirati gazirana pića, mnogo kafe, cigarete, jake začine ili opojne supstance.

pivo i dojenje

→ Ako ste pušili u trudnoći, možete i dok dojite

Nikako. Trudnice pušači ili trudnice koje su pasivni pušači mnogo češće prijevremeno rađaju. Druga opcija je i da rađaju djecu sa manjom tjelesnom težinom, koja sporije napreduju. Razlog tome je činjenica da nikotin smanjuje lučenje mlijeka. Analiza kaže da je u porodicama pušača češća iznenadna smrt novorođenčadi. Djeca često imaju i upale srednjeg uha, astmu i veću mogućnost obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti.

→ Pivo pomaže lučenju mlijeka

Pivo i dojenje ne idu zajedno. Alkohol se izlučuje u mlijeko i on ne pomaže lučenju mlijeka. Najčešća posljedica konzumacije alkohola jeste alkoholni fetalni sindrom. Svaki alkohol je rizičan za novorođenčad. On smanjuje lučenje mlijeka, oštećuje mozak i utiče na intelektualni razvoj djeteta. Ni male količine ne dolaze u obzir.

→ Kafa razbuđuje dojilje

Kao i alkohol, kofein se takođe izlučuje u mlijeko konzumacijom kafe i Coca Cole. Kofein u organizmu može da traje i do 80 sati, a majke koje uzimaju veće količine kafe (dvije ili više šoljice) mogu dovesti do takvog nakupljanja da izazivaju razdražljivost, nesanicu, plačljivost i slična stanja.

grudi nakon dojenja

→ Kolostrum je štetan za bebe

Kolostrum nije štetan. Naprotiv, on pomaže rast i razvoj djeteta u sljedećim sferama:

  • Građenje imuniteta,
  • Zaštita od crijevnih i drugih infekcija,
  • Olakšavanje pražnjenja crijeva i
  • Smanjenje novorođenačke žutice.

→ Nema dovoljno hrane i tečnosti u kolostrumu i mlijeku iz dojke

Bebe su rođene sa rezervom vode i šećera u tijelu koje koriste nakon rođenja, tako da je potpuno prirodan gubitak težine u rasponu 3 do 6 posto. To znači da je kolostrum sasvim dovoljan za bebin prvi obrok.

→ Tokom prvog dojenja bebama će biti hladno

Bebe održavaju svoju temperaturu kontaktom sa kožom majke. Toplota majčinih dojki raste za oko 0,5 stepeni nakon 2 minuta držanja bebe na grudima. Dakle, bebama sigurno neće biti hladno. Ne brinite.

→ Nakon poroda rodilje nemaju snage za dojenje

Kontakt kože sa kožom i samo dojenje uzrokuje porast oksicotina, a on pomaže da se majke smire nakon poroda.

→ Lijekovi su prijeko potrebni porodiljama zbog ogromnih bolova

Porođajne anestezije mogu biti od pomoći i smanjiti bolove koje rodilje proživljavaju, ali isto tako mogu uticati na bebu ili spriječiti traženje dojke, odlagati početak dojenja i slično. Korišćenje dodatnih terapija i eventualno prisustvo bliske osobe mogu pomoći ženi da izdrži bol i da izdrži do kraja porođaja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *