7 savjeta za trudnoću tokom ljeta

Povećanje tjelesne temperature tokom trudnoće je normalno. U najtoplijim danima godine to postaje još očiglednije, tako da trudnoća tokom ljeta može da postane užasno naporna. Ipak, donosimo vam nekoliko praktičnih savijeta za trudnoću tokom ljeta, tako da vam ovaj period bude lakši i ugodniji.

Sa ovom serijom jednostavnih preporuka, možete smanjiti gnjavažu koju ljetna vrućina stvara tokom trudnoće. Obratite pažnju i uvijek imajte na umu ovih par savijeta!

Budite uvijek hidrirani

Sadržaj:

Tokom ljeta važno je konzumirati više vode nego obično. U ovim uslovima, preporučuje se da se uzme više od 8 čaša vode dnevno; osim toga pozitivno je dopuniti hidrataciju voćem. Zavisno od toga šta više volite možete birati voćne sokove ili pojesti svježe voće za užinu. Kao odlično osvježenje mogu poslužiti limunade i sokove od narandže i grejpa. Što se tiče voća, pokušajte iskoristiti sezonsko voće kao što su breskve, lubenice i jagode. Ono sadrži veliku količinu vode, što spriječava zadržavanje tečnosti i oticanje zglobova. Osim toga, korisno je i jer obezbjeđuje vitamine, hranljive materije i vlakna koje žensko tijelo treba tokom trudnoće.

savjeti za ljetnu trudnocu

Koristite laganu odjeću i odgovarajuće cipele

Koristite laganu odjeću od prozračnog materijala kao što je pamuk i lan. Izbjegavajte sintetičke tkanine koje, prijanjajući na kožu, povećavaju osjećaj toplote. Takođe je poželjno izabrati udobne cipele, koje mogu biti za broj veće od vaše uobičajene veličine, kako biste spriječili nastanak žuljeva. Obuća ne bi trebala biti ni previsoka, ali ni previše niska kako bi se izbjegao bol u leđima.

Ne izlažite se suncu tokom najtoplijih sati i odmorite se dovoljno

Između 12 i 17 časova poželjno je da ostanete na hladnom i provjetrenom mjestu, jer je toplota u tom vremenskom rasponu dosta veća. Zbog toga je to idealno vrijeme za odmor i opuštanje kod kuće. Uveče možete sebi priuštiti kupku ili osvježavajuću gel masažu koja će vam pomoći da se odmorite i dobro spavate.

ljetna trudnoca

Nemojte prestati da vježbate

Umjerena vježba je ključni dio preporuke za trudnoću tokom ljeta. Glavni razlog je to što fizička aktivnost sprječava mnoge bolesti i olakšava porod, jača vaše tijelo i održava ga zdravim.
Tokom ljetne trudnoće važno je konzumirati više vode nego obično.

Tretirajte vašu kožu tokom trudnoće

Hormonske promjene tokom trudnoće izazivaju veću osjetljivost kože, tako da je ona podložnija izlaganju suncu. Kao rezultat toga, može doći do nekoliko promjena na koži, kao što su tamne mrlje na licu i vratu. Da bi se takvi problemi izbjegli, važno je koristiti kreme za sunčanje sa viskokim zaštitnim faktorom i kožu svakodnevno hidrirati. Kao što smo već spomenuli, najbolje je da izbjegavajte izlaganje suncu tokom najtoplijih sati.

Provodite vrijeme na plaži ili bazenu

Prijedlozi za ljetnu trudnoću uključuju, naravno, plivanje u moru ili u bazenu. Plaža je idealna za šetnju obalom i kupanje. Ne zaboravite da se kupate samo na sigurnim mestima, gde je moguće dodirnuti dno i kada nema previše talasa. S druge strane, bazeni su pogodni za plivanje tokom trudnoće, u njima se možete osvježiti, vježbati i odmarati od težine vašeg trbuha.

trudnoca tokom ljeta

Tokom ljeta, preferirajte zdravu i laganu hranu

Tokom trudnoće u ljeto preporučuje se konzumiranje svežih namjernica, kao što su svježe povrće, salate i voće. Pored toga, preporučuju se i svježi mliječni proizvodi, salate od tjestenina i pirinač. Ako nemate problema sa šećerom, ponekad možete jesti sladoled ili granitu. Umjesto toga izbjegavajte veoma vrele, teške i bogate namjernice koje vam mogu zadati probavne probleme, kiselost ili probavne smetnje.

Trudnoća tokom ljeta apsolutno ne mora biti izvor problema. Pomoću ovih savjeta možete izbjeći neke od glavnih uzročnika nelagode i razdražljivosti u trudnoći. Osim toga, uvijek je važno da pratite sopstveni ritam i dobro osluškujete šta vam vaše tijelo govori.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *