Evo kako vaše dijete može postati neuhranjeno

neuhranjenost djece

Neuhranjenost je globalni problem zbog kojeg umru milioni djece svake godine.

Činjenica je da djeca, koja su neuhranjena ili konzumiraju lošu hranu, imaju velike šanse da u toku života dobiju razne bolesti i imaju druge zdravstvene poteškoće.

Kada djeca ne jedu dovoljno hranljive namirnice, ne unose dovoljno stvari koje su potrebne njihovom tijelu za zdrav razvoj. Bez obzira što imate mogućnosti dobre ishrane, ako vaše dijete odbija da jede ili izbjegava određene namirnica može patiti od neuhranjenosti i time nanijeti veliku štetu svom zdravlju.

Ukoliko imate neki od problema navedenih ispod, vaše dijete može patiti od neuhranjenosti čime njegovo zdravlje postaje ugroženo.

Problem: Dijete ne jede dovoljno

Posljedica: Problemi u razvoju i rastu

Ako dijete ne jede dovoljno vjerovatno će narušiti imuni sistem, što često dovodi do dijareje i upale pluća. Iako se neki efekti neuhranjenosti mogu poništiti u kasnijim godinama, istraživanja su otkrila da loš razvoj uzrokovan neuhranjenošću nije jedan od njih.

Doktor Charles Mueller s Univerziteta u New Yorku je iznio tezu da ako dijete do šestog mjeseca života ne dobija dovoljno hrane neurološke posljedice će biti trajne.

Problem: Dijete jede premalo sirove hrane

Posljedica: Oslabljen imuni sistem

Istina je da zdrava ishrana zahtijeva dosta vremena, novca i truda. Nažalost, namirnice u svom sirovom, čistom i najzdravijem obliku postaju sve nedostupnije djeci.

Pošto je imuni sistem čuvar našeg tijela važno je da djeca jedu hranu koja ga održava zdravim, poput citrusa, paprika i paradajza.

Djeca koja dobijaju većinu nutrijenata od prerađene hrane pate od nedostatka ključnih sastojaka potrebnih za zdrav razvoj.

Problem: Dijete ne unosi dovoljno kalcijuma u organizam

Posljedica: Depresija i razdražljivost

Nije čudo što mlijeko, glavni izvor kalcijuma za djecu, nazivaju savršenom prirodnom hranom. Ishrana bogata kalcijumom i vitaminom D je posebno važna za razvoj kostiju kod djece. Nažalost, količinu mlijeka i drugih namirnica bogatih kalcijumom, djeca danas manje unose nego što je potrebno njihovim krhkim organizmima.

Britt Brandon, autor knjiga o zdravoj ishrani, kaže da manjak kalcijuma djeluje na vlakna nerava što uzrokuje nervozu i razdražljivost.

Za djecu koja ne piju mlijeko i jogurt, ne jedu sir ili druge namirnice koje sadrže kalcijum, postoji velika vjerovatnoća da će se kasnije u životu suočiti sa depresijom.

Problem: Mali unos zelenog povrća

Posljedica: Nedostatak vitamina K i anemija

Vitamin K koji sadrži zeleno povrće poput špinata, prokulica, raštike i kupusa je odgovoran za zgrušavanje krvi. Bez vitamina K, manja ogrebotina ili posjekotina može dovesti do većeg gubitka krvi.

Takođe, nedovoljno vitamina K dovodi i do nedostatka željeza, koji je jedan od najvažnijih nutrijenata za djecu.

Nedostatak željeza u djetinjstvu može imati trajne posljedice na kognitivne sposobnosti i uzrokuje anemiju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *