Ovih pet stvari dijete treba da nauči do pete godine

odgoj djece

Dinamika učenja kod sve djece je drugačija, ali postoje određene stavke koje dijete treba da savlada do određene dobi. Naravno, riječ je o stavkama koje će im pomoći da se bolje snađu u raznim situacijama koje će vjerovatno doživjeti u ovim godinama.

Imena i brojevi telefona mame i tate

Sadržaj:

S obzirom na činjenicu da djeca svoje roditelje suštinski uvijek oslovljavaju sa “mama” i “tata”, uzmite u obzir da bi bilo dobro da ih s vremena na vrijeme napomenete da postoje i prava imena, kako bi ih znali. Osim toga, poželjno je da u današnje doba znaju vaš broj telefona, a ovo se može bez problema savladati.

Hitne službe

Dijete bi trebalo biti svjesno mogućih opasnosti i kako na njih da reaguje, a s tim u vezi je i poznavanje brojeva hitnih službi. S vremena na vrijeme pokrenite ovu temu.

Prelazak preko ulice

Iako i dalje praktikujete da dijete vodite gdje god je potrebno, bliži se trenutak kada će ono samo da prelazi ulicu i ide do škole. Zato je važno da na vrijeme izvršite edukaciju i pripremu. Objasnite djetetu kako da gleda prije prelaska ulice, da uvijek osluškuje da li ima automobila i da, po mogućnosti, ide u pratnji nekoga ili u grupi sa drugom djecom.

Nisu svi stranci opasni

Dijete uglavnom štitite i učite tako što govorite da ne treba da priča sa strancima. Posmatrano na duže staze, ovo nije nimalo dobar potez, jer učite dijete da i u situacijama kada bi bilo mnogo bolje da se obrati strancu za pomoć – to ne uradi. Strah od stranaca će samo dodatno pogoršati situaciju. Dakle, naučite djecu da nisu svi stranci strašni i da se recimo policajcima mogu uvijek obratiti.

Odnos sa drugima

U kući je sasvim normalno grljenje, maželjenje i ljubljenje, ali veoma je bitno da dijete razumije da je to stvar izbora i da takvo ponašanje nije primjenjivo na sve. Često se dešava da djeca u parku dotrče do drugih i na neki ih način napadnu, iako oni to ne doživljavaju kao napad.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *